Annons
Nyheter

Från Serie A till superettan

I flera år har han varit van vid att träna och spela med världsstjärnorna i Inter. Men nu är det full satsning med TFF i superettan.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2012
Foto: 

– Jag prioriterade att få speltid istället för att sitta på bänken i en större klubb, säger TFF:s inlånade mittfältare Sebastian Carlsen.

Det är en viss skillnad mellan att nöta träningsdetaljer med Wesley Sneijder, Samuel Etoo och Thiago Motta jämfört med Kristian Haynes, Mattias Adelstam och Fredrik Jensen.

Annons

– Klart att vi hade väldigt bra klass på träningen i Inter, men många i TFF är också väldigt duktiga.

Det kanske till och med är så att det är en viss skillnad att träna under José Mourinho istället för Alf Westerberg.

– Mourinho är en grymt bra tränare, det tycker jag liksom alla andra. Jag fick förtroende av honom och fick spela träningsmatcher från start i A-laget. Han har en sådan otrolig koll på, men också utanför, planen. Han lyssnar, är intresserad och får en enorm respekt, säger Carlsen.

Det var som 17-åring 2008 Sebastian Carlsen kom till Inter på lån från HIF. Två år senare köpte Inter loss honom. Det har blivit en del bänknötande i Serie A, men han har nått stora framgångar med primaveralaget.

– Vi vann en av Europas största cuper Viareggio Cup och jag har också blivit italiensk mästare, men att få sitta på bänken i Serie A är ändå höjdpunkten i karriären hittills, berättar Carlsen.

Saknar du proffslivet i Italien?

– Ja, det är ett fantastiskt liv. Det är något som många spelare drömmer om. I början var det en tröskel, men sedan trivdes jag bättre och bättre.

Hur var vardagen med Inter?

– Vi tränade inte hårdare än i Sverige, ett pass om dagen, någon gång två. Vi sprang inte mer, men det tekniska tempot var mycket högre. Det var först när jag kom tillbaka till Sverige som jag märkte hur mycket jag faktiskt utvecklats. Sedan är mycket serverat, vi åt på anläggningen före och efter träningarna.

Nyligen är ett par av kollegorna i Inters primavera-lag uppflyttade till A-laget.

Annons

– Jag har kontrakt med Inter till nästa sommar så nu gäller det för mig att visa framfötterna i TFF i superettan. Jag har inte spelat en hel match på sju, åtta månader, men senast mot Umeå blev det nästan 80 minuter. Jag känner att matchtempot och konditionen kommer mer och mer. Mot Brommapojkarna ska jag orka 90 minuter, säger Carlsen.

Hur trivs du i TFF?

– Mycket bra. Gänget har tagit väl hand om mig. Jag umgås mest med Mohamed Ramadan, eftersom vi känner varandra sedan HIF-tiden, och de yngre spelarna.

Vad säger du om lagets insats hittills?

– Det känns som om vi inte fått den utdelningen vi förtjänat, speciellt i de första matcherna när vi tappade onödiga poäng. Mycket känns som otur, men det viktiga är att vi själva vet att vi kan vinna.

– Mot Umeå senast skapade vi många chanser och det är avgörande för att vi ska lyckas. Defensivt har vi en hel del att jobba med, men det beror ju på att vi får byta backlinje varje vecka. Det är bara att kämpa på och hoppas att vi snart är intakta.

Mot BP lär Sebastian Carlsen få spela centralt på mittfältet.

– I rollen som defensiv mittfältare är jag tryggast och trivs bäst. Det är lite ovant på högerkanten, men jag klagar inte utan spelar där tränaren vill ha mig.

På det centrala mittfältet lär hans goda speluppfattning och skickliga passningsspel komma väl till pass.

– Det som kan förbättras är huvudspelet och vänsterfoten.

Annons

Vad vet du om Brommapojkarna?

– Vad jag har förstått är det ett ungt, passningsskickligt lag med högt bolltempo så det måste vi ha koll på. Vi ska vara noggranna med detaljerna vid fasta situationer och vinna duellspelet och andrabollarna. Då ska det gå bra.

INTERNAL INTERNAL
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons