Annons
Nyheter

En skyttekung som trivs

Mattias Adelstam vann skytteligan i superettan 2009. I år vill han göra det igen, nu när han blivit anfallare i TFF.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2012
Foto: Claes Nyberg

Det är få förunnade att vinna en skytteliga och det är sannerligen många om budet. Tar man superettan och en extra målfarlig spelare i varje lag – ja, då handlar det ju om 16 som slåss om skyttekungatiteln. 2009 hamnade Mattias Adelstam i topp med 19 mål!

2010 värvades Mattias Adelstam till TFF:s allsvenska lag av Tom Prahl men väl på plats i Trelleborg – ja, då placerades ”märkligt nog” skyttekungen på behörigt avstånd från motståndarmålet.

Annons

– Jag har väl i och för sig fått chansen som forward i någon match men inte är det i många och mina kvaliteter är i straffområdet i första hand.

Skyttekungen tog flera gånger upp sin aviga situation med Tom Prahl men TFF-tränaren envisades med att behålla Adelstam som en kantbreddare.

I somras, när TFF-spelet började gnissla ordentligt, och Adelstam knappt ens fick plats i startelvan på ena kanten, ville han bort från TFF och Prahl men med ett ingånget kontrakt till och med 2012 blev det inget av med någon flytt.

– Hösten 2011 blev sedan en av de värsta perioderna i mitt fotbollsliv. Efter serien tog jag upp frågan om en möjlig flytt igen men TFF-budet till åtminstone två klubbar som var intresserade var så högt att intresset från klubbarna svalnade. Nu är jag alltså kvar och plötsligt har jag fått en nytändning. Det riktigt spritter i benen inför varje träningspass och jag är i riktigt bra form!

Adelstam säger det rent ut och han ”skyller” på Alf Westerberg, när det gäller nytändningen.

– Ja, Alf är en stor personkännare och han har meddelat att han kommer att satsa på mig och att han i första hand ser mig som en forward.

Det är också som sådan han fick starta i premiären mot Lyngby och det är som sådan han också spelar i dag i mötet med Ängelholms FF. En mycket speciell motståndare för Mattias Adelstam.

– Jag har bott i Ängelholm i halva mitt liv. Sara, min flickvän, kommer därifrån och det är där vi kommer att bosätta oss igen efter min karriär. Just nu är TFF ju dock min arbetsgivare och jag kommer att göra allt för att vi ska vinna både träningsmatchen och seriepremiären, där vi ju möter ÄFF hemma.

Adelstam verkar ganska säker på att han någon gång i framtiden åter hamnar i ÄFF men det kan eventuellt dröja. Han fyller 30 i mars och så här känner han inför den fortsatta karriären:

– Jag känner mig långt ifrån färdig med det här och jag känner att jag fortfarande är utvecklingsbar. Jag har också ställt in hjärnan på att träna maximalt och verkligen ge allt i matcherna.

Annons

När vi kommer in på TFF-chanserna i superettan, tror han benhårt på laget och det är många faktorer han vill lyfta fram.

– Det är mycket bättre go och jäklar-anamma i truppen i år och revanschlustan är väldigt stor. Det är mycket bättre kvalitet på träningen och det har att göra med både Alfs syn på fotbollen och med nedbantningen av truppen. Där tycker jag vi har en bra nivå nu.

Han tycker också att det ska bli kul att prova ett nytt spelsystem, där Alf Westerberg tänker praktisera 4–3–1–2, med plats åt både Fredrik Jensen och Mattias Adelstam i ett TFF-anfall.

– Det ska bli riktigt kul och jag tycker också att vi har bra spelare för det systemet. ”Ibra” (Ibrahim Koroma), ”Jocke” (Joakim Nilsson) och Viktor (Svensson) ihop tror jag mycket på och med Haynes (Kristian) framför. Jag ser Viktor som en joker i TFF-spelet 2012.

Även om han är nöjd över att äntligen få spela på sin rätta plats, känner han sig inte ”säker” för det.

– Nej, det är bra med konkurrens och nu finns ju två forwardsplatser att kämpa om för mig, Jensen (Fredrik) och Grahm (Andreas).

Hur tror du då det går för TFF i superettan?

– Utåt till er i pressen säger vi kanske ”en plats i toppen” men inom oss och i snacket mellan oss i truppen måste vi, så klart, tro på att vi vinner serien! Något annat finns inte och den tron gynnar garanterat också laget och ja – jag tror stenhårt på det här laget!

Martin Falkenby
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons