Annons
Nyheter

”En allsvensk debut är speciell”

Han gick lite omkring och mös inombords och varför skulle han väl inte få göra det. En dag som den i går – dagen efter en hellyckad allsvensk debut för ytterligare en av alla de adepter han lotsat fram som stjärnmålvakt med svensk elitstatus. Det handlar, så klart, om Jan Ericsson – denne matador till unik målvaktstränare.
Nyheter • Publicerad 6 april 2009
Jan Ericsson. berömd som målvaktstränare i hela Sverige och i går ”dagen efter” kunde Janne glädja sig extra åt Viktor Norings stabila insats i sin allsvenska debut mot BP. Bilden till höger: De TFF-are som spelade i premiären fick ta det lite lugnare på gårdagens träning. Här är det Marcus Pode och Joakim Sjöhage som kör en av sjukgymnasten Peter Anderssons specialövningar. Foto: Sigge Hansson
Jan Ericsson. berömd som målvaktstränare i hela Sverige och i går ”dagen efter” kunde Janne glädja sig extra åt Viktor Norings stabila insats i sin allsvenska debut mot BP. Bilden till höger: De TFF-are som spelade i premiären fick ta det lite lugnare på gårdagens träning. Här är det Marcus Pode och Joakim Sjöhage som kör en av sjukgymnasten Peter Anderssons specialövningar. Foto: Sigge HanssonFoto: 

– Nej, jag var nog aldrig orolig men en allsvensk debut är speciell och inte minst när man är så ung som Viktor är, inleder Jan.

Han kommer luffande lite mitt i TFF-träningen och det är inte varje träningspass han kan agera och anledningen är att han fortfarande servar landsbygden som lantbrevbärare.

Annons

– Vi har två bra målvakter och Fritz och Viktor är nog ungefär lika bra. Det var nog som Tom sa efter matchen – Viktor har gjort några riktigt bra träningsmatcher. Det ska alltid vara en kamp mellan målvakter men jag hoppas också att man gläds med varandra, fortsätter Jan.

Inte så långt ifrån där Jan Ericsson sitter bredvid Vångavallens B-plan, där tränar Fredrik Fritz Persson och han får frågan:

Ni som jobbar i ett målvaktsteam – hur reagerar du dagen efter? Gläds du med Viktors fina insats mot BP eller är du avundsjuk? Svaret kommer blixtsnabbt och lyder så här:

– Det lämnar jag ingen kommentar alls till!

Man får väl själv försöka tyda svaret och Jan Ericsson försöker så här:

– Klart Fritz är lite deppad och det kan "gå fort". I fjor var Fritz inte färdig efter långtidsskadan och det hade varit orättvist mot honom själv, om vi då hade lyft upp honom som målvaktsetta.

In i stället kom då först Johan Dahlin och senare Marcus Sahlman och efter Sahlmans flytt till norska Tromsö efter fjorårssäsongen – ja, då var 17-årige Viktor Noring på väg att bli 18 och hela tiden ännu bättre som målvakt och på den vägen är det...

Jan Ericsson har för tillfället – förutom då Fritz och Viktor – Vellinges unge, lovande Filip Nilsson och till IFK utlånade Carl Wachtmeister i seniorträning.

– Jag förstår inte Vellinge riktigt – Filip behöver spela i A-laget. I hans fall hoppas jag han fortfarande växer ytterligare lite men han är mycket lovande. Har fin teknik och bra spänst.

Filip informerar själv om längden och den är för tillfället 1,82. När det gäller spel i Vellinge, säger han lite besviket så här:

Annons

– Det verkar som man inte tar ut mig i truppen inför matcherna för att jag inte tränar alla gånger men jag tränar ju här med TFF tre gånger i veckan och det har jag förklarat.

När det gäller Carl Wachtmeisters utlåning till IFK, är Jan nöjd:

– Ja, det är kul att vi äntligen kan samarbeta och erbjuda IFK spelare som inte får plats i våra lag för tillfället. Vi ska ju alla gagna fotbollen här iTrelleborg

Avslutningsvis får Jan ytterligare en gång den oundvikliga frågan, om du jämför Viktor med "Isak"?

– Svårt att jämföra. Isak är väldigt speciell och redan som ung tände han till och skällde på de äldre i laget. Det har väl med generna att göra, avrundar Jan lite med glimten i ögat.

Alla som någorlunda känner Jan Ericsson som fotbollskännare vet två saker: den första är att han är lagom intresserad av damernas fotbollsvariant och den andra är just att han närmast älskar "sin alldeles egen" Andreas Isaksson som målvakt!

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons