Annons
Nyheter

Ännu ett kliv mot toppen

TFF tillhör numera den svenska fotbollsadeln. Årets lyckade säsong innebär att man nu finns på 20:e plats i den allsvenska maratontabellen. TA-sporten reder, tillsammans med klubbens mångårige ordförande Per-Anders Abrahamsson, ut vad den höjda statusen be­tyder för föreningen och hur den ska bli ännu bättre.
Nyheter • Publicerad 24 november 2010

TFF passerade Sleipner i maratontabellen i år. Före ligger dock fortfarande klubbar som Brage och Sandviken.

– Visst är det kul, men placeringen i maratontabellen har nog mest en psykologisk betydelse för våra fans, medlemmar och sponsorer. Och jag tror att fotbolls-Sverige börjat förstå att vi inte är ett jojo-lag utan en stabil elitförening, säger Abrahamsson.

Annons

Men när det gäller ekonomin har det ingen som helst betydelse.

– Inte alls och inte heller när det gäller att locka publik. I år spelade vi lysande efter VM-uppehållet och för varje år som går tvättar vi mer och mer bort den påtvingade tråkstämpeln på vår fotboll. Ändå kan vi inte få ett publiksnitt på 4 000 åskådare.

Abrahamsson borde veta. I elitföreningar har han säkert svenskt rekord som styrelseledamot. Redan 1981 blev han ordinarie ledamot i TFF:s.

– Jag tror det är en av orsakerna till våra framgångar. Jag, och Christer Mars som varit med i 25 år, fostrades av Gunnar Persson och Bengt Cederberg. Vi har kontinuitet och långsiktighet och det ger trygghet och stabilitet. Vi har gjort misstag, till exempel när vi lät tränaren Sören Cratz köpa in alla importer, men vi är kvar och lär oss.

Något annat du kan peka på?

– Långsiktighet även på ledarsidan. I föreningen har vi till exempel målvaktstränaren Jan Ericsson, Lasse Larsson och Krister Törnqvist, genuina trelleborgspågar med stora hjärtan för föreningen. Det samma gäller på spelarsidan. Låt mig också nämna att när vi lyckats bäst har vi haft långsiktiga åtaganden med tränare som Tom Prahl, Alf Westerberg och Conny Karlsson.

Han vill också framhålla finansmannen Rune Anderssons insatser.

– Han är vår största sponsor, vår bankakut som hjälpt oss i svåra stunder. Utan Rune hade vi absolut inte haft den placeringen i maratontabellen som vi nu har nått.

Men hur ska ni bli ännu bättre?

– Vi måste ha en egen arena så vi kan fördubbla vår omsättning från dagens 25-26 miljoner kronor till 50 miljoner. Det är helt avgörande för om Trelleborg ska ha ett allsvenskt fotbollslag i framtiden. Och så får vi väl skriva livslångt kontrakt med Tom Prahl, säger Abrahamsson.

INTERNAL INTERNAL
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons