Annons
Nyheter

Sweden Rock stämmer Stim

Tvisten mellan Sweden Rock Festival och Stim om ersättningsnivåerna blir ännu en gång ett ärende för rätten. Festivalen stämmer nu Stim i Marknadsdomstolen.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2012
Festivalen stämmer Stim om ersättningsnivåerna.
Festivalen stämmer Stim om ersättningsnivåerna.Foto: Kristian Pedersen

Tvisten som uppkommit mellan Sweden Rock Festival och Svenska tonsättares internationella musikbyrå, Stim, handlar om hur hög avgift festivalen ska betala till Stim. Avgiften utgör ersättning till upphovsmännen till den musik som framförs vid festivalen.

2009 höjdes ersättningsnivåerna till Stim och festivalledningen anser att avgiften är för hög. De menar att Stim inte velat förhandla med dem och att de utnyttjar sitt monopol på marknaden. Stim å andra sidan hävdar att de förhandlat fram ett avtal med Folkets Hus och Parker festival, som Sweden Rock ställde sig utanför.

Annons

Bara betalat delar

Resultatet är att Sweden Rock endast har betalt delar av ersättningskraven under 2009 och 2010. Förra vårens stämde Stim festivalen för utebliven betalning och ersättning. Festivalen svarade med en genstämning. Dessa är ännu inte avgjorda. Nu väljer Sweden Rock att stämma Stim i Marknadsdomstolen.

– Det handlar om att Sweden Rock anser att Stim missbrukar sin marknadsdominerade ställning, säger Sweden Rocks juridiska ombud, Lars-Erik Ström.

Festivalen vill att domstolen förbjuder Stim att begära ersättning som överstiger 2008 års nivåer till dess att ärendet som ligger i tingsrätten är avgjort. De vill dessutom att domstolen förbjuder Stim att kräva att festivalen ingår något av Stim ensidigt upprättat licensavtal innan dom har fallit. Skulle de bryta mot de kräver de att Stim ska betala vite på 5 miljoner kronor.

I stämningsansökan skriver Sweden Rocks ombud att Stim på upphovsrättslig grund med mycket kort varsel kan stoppa att musik framförs. Enligt Lars-Erik Ström vill festivalledningen nu försäkra sig om att det inte sker med festivalen.

– De kan hota med det. Det har skett i liknande sammanhang, säger han.

Oklart hur de gör nu

Stämningsansökan skickades in bara några dagar efter att Stim erbjudit festivalen en tillfällig licens för årets festival genom att de betalar i miljon kronor i förskott.

– För Stim är det viktigt att både låtskrivarna får betalt för sitt arbete och den svenska festivalmarknaden blomstrar. Därför har vi erbjudit Sweden Rock en tillfällig licens under pågående tvist, säger Stims vice vd Eva Modin i ett pressmeddelande på deras hemsida.

Samma kompromiss gjordes förra året om en förskottsbetalning på enmiljon kronor. Då betalade Sweden Rock. Hur de ska göra nu är oklart.

– Det har de inte hunnit ta ställning till, säger Lars-Erik Ström.

Maria Sällberg
Jenny Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons