Annons
Nyheter

Svårt toppa fjolårets gig

Fjolårets öppna tält vid unplugged-scenen var fullpackat. Vuxna karlar stod och höll om varandra och grät och sjöng med, ord för ord, i Dan Reed Networks 80-talsklassiker. Bara för att jublade lika innerligt efter de nya sololåtarna från comebackalbumet ”Coming up for air”.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2011
Sverigevännen Dan Reed lägger större delen av sommaren på gig runtom i landet. Bland annat ska han bräcka den makalösa akustiska solospelningen på Sweden Rock i fjol. Den 16 juli fortsätter han och bandet till Kristianstadsdagarna.Foto: Sofia Lundberg
Sverigevännen Dan Reed lägger större delen av sommaren på gig runtom i landet. Bland annat ska han bräcka den makalösa akustiska solospelningen på Sweden Rock i fjol. Den 16 juli fortsätter han och bandet till Kristianstadsdagarna.Foto: Sofia LundbergFoto: Sofia Lundberg

– Det hela blev lite av ett ”spiritual event”. Män grät. Till och med jag började gråta när jag gick av scenen.

Åttiotalets heavy metal-lockar är avklippta sedan länge. I ryggsäcken bär han med sig minnena av arenakonserter jämte Rolling Stones, Bon Jovi, Run DMC och David Bowie. Men det globala turnélivet byttes mot en längre, inre resa innan Dan Reed landade i musiken igen.

Annons

Du landade med enbart en akustisk gitarr på Sweden Rock, efter femton år utanför rampljuset. Publikens reaktion var uppenbar, men hur upplevde du konserten?

– Jag uppskattade nog den spelningen mest av alla konserter jag gjorde förra året. Och då var ändå mina förväntningar väldigt lågt ställda, så klart – eftersom jag skulle spela mellan Bachman-Turner Overdrive och W.A.S.P! Att gå på solo med en gitarr då ... förutsättningarna verkade ganska svåra.

Blandade känslor

På stående fot efter giget bokades Dan Reed även till årets Sweden Rock Festival. Nu med ett helt band i ryggen.

– Jag har lite blandade känslor den här gången! Just eftersom förra showen gick så bra. Och bandet kommer att göra låtarna ännu starkare. Jag tror att min uppgift i år blir att vara ännu mer i ögonblicket, att verkligen gå in i mina intentioner med och betydelsen av låtarna när jag skrev dem.

Du har turnerat nästan oavbrutet runt om i världen sedan comebacksläppet för lite mer än ett år sedan. Har låtarnas betydelse förändrats på vägen?

– Bra fråga. På ett sätt har de det. Jag har gjort en massa shower både solo och med bandet, på vitt skilda evenemang – folkscener, heavymetalscener – och på något sätt har jag fått bekräftat att de här låtarna verkligen var väldigt personliga för mig när jag skrev dem. Och jag försöker inte hajpa upp dem, jag försöker inte predika.

Rastlös världsmedborgare

Den där inre resan tog Dan Reed till de tibetanska buddistmunkarna i Indien, till israeler och palestiner i självvald samexistens i Jerusalem. Där någonstans tog de första comebackspåren form, låtar som utan att predika manar till samförstånd och varsamhet. För och om varandra, om jorden och världen och alla dess invånare.

Albumet färdigställdes vid återvändandet hem till Portland, Oregon. I dag bor Dan Reed i Paris, och han ska snart tillbaka till Indien.

Annons

För att vara en man som har hittat hem i sin inre resa verkar du ganska rastlös och husvill i din yttre?

– Det är sant! Jag spenderade tre timmar vid datorn häromdagen och debatterade med folk från Fox News, den här amerikanska republikanska högervridna kanalen, som var ganska hätska. Jag hade önskat att jag hade kunnat prata med de här personerna ansikte mot ansikte istället.

– Oavsett om det handlar om människan, djurlivet, världen – faktumet att vi är på väg att förstöra alltihop gör att jag inte kan sätta mig på en ö och bara njuta av livet. Jag kan inte rota mig med en familj och tycka att allt är toppen. Jag känner att jag behöver resa runt i världen och försöka förstå varför det är som det är.

Nytt album på gång

I den här rastlösheten, i turnerandet, ska Dan Reed också hinna med låtskrivandet till comebackuppföljaren.

– Precis, det är det som är grejen, jag behöver tid för att skriva låtar! Jag har inte den här förmågan som andra musiker har, att kliva av scenen och sätta sig på hotellrummet direkt efteråt och skriva en ytlig, fånig och rolig låt. Det finns tillräckligt många låtskrivare som är duktiga på det. Mina låtar kommer inifrån, från en introspektiv punkt som det tar tid att nå.

Han har redan börjat spela in, ett halvt album ligger färdiginspelat och han konstaterar att ”det låter riktigt bra”.

– Jag ska faktiskt ta ledigt september och oktober och bara skriva på låtarna. Förhoppningsvis kommer plattan vara klar i mars nästa år. Jag kommer säkert spela ett par på Sweden Rock, kanske två-tre stycken.

Just det – vad kan publiken förvänta sig av Dan Reed med band på årets Sweden Rock?

– Åh! Med gitarristen blir det mer färgrikt, ett mer ambient, nästa futuristiskt sound. Han målar verkligen med sin gitarr. Och pianisten, han är en 58-årig gamla jazz- & bluespianist som lägger hela den musikaliska tyngden i låtarna. Basisten kör tre ackord och dubbla toner, han masserar verkligen basgångarna, och trummisen är en riktigt duktig slagverkare från Turkiet som bidrar med en känsla av mellanöstern i musiken.

Annons

– Jag har försökt få ihop ett band som lyfter fram och speglar låtarna – istället för att banka skiten ur dem!

Dan Reed Band turnerar runt om i Sverige i sommar. Han och bandet kommer bland annat tillbaka till nordöstra Skåne den 16 juli för en spelning på Kristianstadsdagarna.

INTERNAL INTERNAL
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons