Nyheter

Perfektion i publikkontakt

Uma Thurmans karaktär The Bride får slutligen sin efterlängtade hämnd när hon avslutar sin gängledare och antagonist med ett "five finger death punch", en åtminstone i film dödlig kampsportsmanöver, i Quentin Tarantinos "Kill Bill 2".
Nyheter • Publicerad 7 juni 2013
5FDP är ett Corroded eller Dead by April upphöjt i tio.
5FDP är ett Corroded eller Dead by April upphöjt i tio.Foto: Johanna Wallin
Ivan Moody, Five Finger Death Punchs sångare vet vad total publiknärvaro är.
Ivan Moody, Five Finger Death Punchs sångare vet vad total publiknärvaro är.Foto: Johanna Wallin
Gitarristen Zoltan Bathory manglar sig fingersäkert genom "The Bleeding".
Gitarristen Zoltan Bathory manglar sig fingersäkert genom "The Bleeding".Foto: Johanna Wallin
"Hard to see" dedicerar Ivan Moody till publiken längst bak.
"Hard to see" dedicerar Ivan Moody till publiken längst bak.Foto: Johanna Wallin
Ivan Moodys ständiga publikkontakt bäddar både för så väl crowd surfing som ett helt dagis av minifans som han spontanplockar upp på scenen: "Give a hand for the next generation metal fans!"
Ivan Moodys ständiga publikkontakt bäddar både för så väl crowd surfing som ett helt dagis av minifans som han spontanplockar upp på scenen: "Give a hand for the next generation metal fans!"Foto: Johanna Wallin

Nu beträder för första gången det amerikanska groove metal-bandet med samma namn en svensk rockfestival. I hemlandet USA säljer 5FDP guld, över 500 000 ex per skiva. Europa har fortfarande att upptäcka LA-kvintetten.

"Det ska bli fantastiskt att spela, vi har promenerat runt och snackat med folk i dag och det är en ära att få vara förband till Kiss, speciellt här med alla tillresta fans. Det kommer att bli en special kväll", säger sångaren på presskonferensen någon timme innan.

Med det sagt. Ivan Moody är en puppet master av prima exemplar. När domptören från Colorado med Foppa som idol får publiken att sjunga allsång i "Far from home"-frasen "Another day in this carnival of souls", är det just vad 5FDP bjuder på – en karneval av lika stora portioner underhållning som klockren häxbrygd mainstream metalcore. Den som vilken dag som helst skulle kunna vara vinjetten till "Robinson" fast här – upphöjt i tio. Så klart.

Det finns inga onödiga utfyllnader, bara ett konstant mattande av godsaker, ett ständigt flöde av vansinnessmatter bakom Jeremy Spencers baskaggar i "Under and over it", ett mässande hamrande av basisten Chris Kael i "The Bleeding", Ivan Moodys tvära kast mellan growl och Eddie Vedder-refränger i "War is the answer" .

Inget lämnas åt slumpen, allt har sin plats. Perfektion, tagen med en rejäl klackspark och fullständig närvaro. Speciellt, indeed.

Maria Sällberg
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.