Annons
Nyheter

Norrländsk krigshets med glimt i ögat

Han må se ut som UNA-bombaren, sångaren i Raubtier, men när Pär Hulkoff tagit på sig att traditionsenligt fira in Sveriges nationaldag så låter han mest som svenske kocken. Och det är två liknelser som består konserten igenom.
Nyheter • Publicerad 6 juni 2013
Pär Hulkoff, en fyndig industrimetallare från Haparanda.
Pär Hulkoff, en fyndig industrimetallare från Haparanda.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Raubtier på Sweden Rock fick äran att fira nationaldagen inför tusentals rockfans på Sweden Rock.
Raubtier på Sweden Rock fick äran att fira nationaldagen inför tusentals rockfans på Sweden Rock.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Charmen när Hulkoff på exotisk norrländska tackar publiken för att en kille från en liten by fyra mil utanför Haparanda får komma till Sweden Rock och leka Elvis.

Textmaterialet i "Världsherravälde" som mest känns hopplöst världsfrånvänt.

Annons

Medan hiphopmusiken ofta är manschauvinistisk brukar hårdrockstexter kretsa kring teman som satanism, vikingar, karoliner – eller som i Raubtiers fall: något som liknar kvarlevor från finska vinterkriget.

Hulkoff fyndiga krigshetsberättelser framförs mellan raderna med glimten i ögat, men budskapet får i alla fall inte mig att snöra på kängorna och dra ut i strid, dieseldoft och hembränt till trots.

Däremot, när det blir allsång i "Lebensgefahr" och Hulkoff konstaterar att alla sjunger bättre än honom – och det ligger kanske något i det – står det också klart att få gör det med samma sköna inställning. Det behövs mer norrländsk charm på svenska rockscener.

Dualismen hörs även musikaliskt. Å ena sidan, till tunga dånande trummor, ettrig gitarr och rumlande basgång (från en basist som look-a-like till Slayers Kerry King ser ut att ha vuxit ur Gimlis grottor) framförs "Achtung Panzer", "Besten i mig" och "Sveriges elit".

Å andra sidan, kryddandet med syntblänkare i uttrot på "Dobermann" skulle ha gjort Depeche Mode stolta. Och trip hop-introt till magstarka "Lennart" hade passat vilken Massive Attack-dänga som helst.

Spretigheten sticker hål på den mest uppblåsta falangen av industrimetalanhängare, och Raubtier fascinerar med en fyndighet som får en att undra om de verkligen är på allvar.

Who knows? På scen är i alla fall Hulkoff och kompani befriande ärliga.

Maria Sällberg
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons