Annons
Nyheter

Metaltjejer från Egypten

Metalmusik från Egypten hör inte till vanligheterna. Metalband med enbart kvinnliga medlemmar från Egypten är ännu mer sällsynt. Såvitt de själva vet är Massive Scar Era det enda kvinnliga metalbandet i Egypten.
Nyheter • Publicerad 6 juni 2009
Egyptsik metal med Sarah, Youssef, Sherine och Nancy i Massive Scar Era. Bild: Sandra Henningsson
Egyptsik metal med Sarah, Youssef, Sherine och Nancy i Massive Scar Era. Bild: Sandra HenningssonFoto: 

På fredagskvällen klockan 20 på den mindre Alarmscenen strax utanför festivalområdet var det dags för det antagligen mest exotiska inslaget på festivalen. Egyptiska Massive Scar Era spelade då sin förening av metal och orientaliska melodier och beats. Ovanpå det spelar en av bandets medlemmar elektrisk fiol.

I bandets ordinarie uppsättning är alla fyra tjejer, men trummisen som är 15 år hade svårt att komma med på resan och fick ersättas av en manlig dito.

Annons

Medlemmarna i Massive Scar Era är ursprungligen från staden Alexandra, men har flyttat till Kairo. När de för första gången lämnar sitt hemland är det för att spela på Sweden Rock Festival och de tycker att det är fantastiskt.

– Det är ett jättestort tillfälle för oss, säger violinisten Nancy Mounir.

Som passionerade metalmusiker känner de till Sweden Rock Festival och mejlade festivalen för att fråga om de fick spela. De hänvisades då till föreningen Alarm från Karlshamn som står för programmet på Alarmscenen. Bandet valdes ut som ett av cirka 30 band i hård konkurrens med många andra och föreningen Alarm står för halva resekostnaden.

De kom hit i onsdags och åker hem på söndagen. Bandmedlemmarna hade gärna passat på att se sig om i Sverige, men de har bråttom hem. Två av medlemmarna har sin examen på ett universitet i Kairo nästa vecka.

Bassisten Sarah Elkasawy och gitarristen och sångerskan Sherine Amr startade bandet för ett par år sedan och sedan dess har de hunnit spela på konserter med några hundra personer i publiken och på en enorm festival i Kairo med 20 000 personer i publiken.

– Vi valdes ut för att representera metalgenren, säger Sherine Amr.

Annars är det inte lätt för ett metalband att få spelningar i Egypten.

– Det finns en stor och växande undergroundscen med musik som metal och hip-hop med många talanger, men det är väldigt svårt att få tillfälle att visa upp sig. I bästa fall kan man få en spelning i månaden, säger trummisen Youssef Altay.

– I Egypten finns det bara ett metalband som har gjort en skiva och de räknas ändå som underground, säger Nancy Mounir.

Det gör inte saken lättare att de är ett band med bara tjejer.

Annons

– Det finns ett antal kvinnliga stjärnor som sjunger orientalisk pop som ofta får tillfälle att visa upp sig i tv och andra sammanhang. Annars är det tyst om band med tjejer, säger Nancy.

Hon säger att det finns metalband med enbart killar som är avundsjuka för att just de har fått resa till Sverige.

Men detta är inget som hindrar Massive Scar Era från att spela.

– Det här är vad vi vill göra, säger Nancy Mounir.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons