Annons
Nyheter

Kissmålning given ingrediens inför konsert

All in, inget snack om saken. Med eller utan målning. Kommer Kiss ska det synas, även om det mest inbitne fanset, "Kiss-Magnus" kallad, bara tar på sig en T-shirt och laddar med att vara helt nykter: "Det här är på allvar".
Nyheter • Publicerad 7 juni 2013
"Åldern spelar ingen roll. Och man ska inte räkna rynkor utan smilgropar", resonerar Annelise Hed, 70 år från Tingsryd, vars barnbarn spelar i hårdrocksband.
"Åldern spelar ingen roll. Och man ska inte räkna rynkor utan smilgropar", resonerar Annelise Hed, 70 år från Tingsryd, vars barnbarn spelar i hårdrocksband.Foto: Johanna Wallin
Annelise Hed blir sminkad, dottern Chris Hed är redan redo för kvällens konsert med Kiss. "Ska man förstå vad ungdomarna håller på med måste man hit för helheten", säger Annelise Hed, 70 år.
Annelise Hed blir sminkad, dottern Chris Hed är redan redo för kvällens konsert med Kiss. "Ska man förstå vad ungdomarna håller på med måste man hit för helheten", säger Annelise Hed, 70 år.Foto: Johanna Wallin
"150 mil hit, för att Kiss spelar, förstås. Jag har velat se dom spela sedan jag gick i fyran. Och umgänget. Det är skithärligt folk här, helt klart", säger Linnea Larsson, från Älvsbyn. Glenn Enbom, från Jockmock, 170 mil bort. "Jag gillar rockmusik, och det här är Sveriges bästa festival, klart man ska hit. Och målningen hör till Kiss.
"150 mil hit, för att Kiss spelar, förstås. Jag har velat se dom spela sedan jag gick i fyran. Och umgänget. Det är skithärligt folk här, helt klart", säger Linnea Larsson, från Älvsbyn. Glenn Enbom, från Jockmock, 170 mil bort. "Jag gillar rockmusik, och det här är Sveriges bästa festival, klart man ska hit. Och målningen hör till Kiss.Foto: Johanna Wallin

Under eftermiddagen ringlar sig kön till gratismålningen som Sölvesborgs kommun erbjuder lång.

-Man är ju här hela dagen, så man kan ju avvara en liten stund, säger Chris Hed från Tingsryd, medan hennes mamma Annelise Hed, 70 år får vackert kattliknande mönster i ansiktet.

Annons

Chris Hed har varit på festivalen tidigare, även om det var några år sedan.

-Det är fösta gången för mig, en härlig upplevelse, säger Annelise Hed när hon är klar.

-Jag är 70 år, men jag känner mig inte så gammal.

Varför följde du med hit?

-När man har ett barnbarn som är så engagerad, han spelar i Dynamite. Jag brukar gå på hans releasefester. Då måste jag komma hit också, för att få helheten och för att förstå vad ungdomarna håller på med. Folk är glada, man blir glad av att vara här, åldern spelar ingen roll, poängterar hon.

Vem kom på att ni skulle måla er?

-När vi nu är här. Chris sa "ska vi inte måla oss"? Annars brukar jag måla barnen.

Är ni nöjda med resultatet?

-Det jag sett. Rynkig är man ändå, så det är inget att göra åt. Man ska räkna smilgropar inte rynkor, tycker Annelise Hed.

Ett inbitet fans utöver det vanliga är "Kiss-Magnus" Fredriksson från Göteborg. Han jämför sin relation till bandet med fotbollsfans hängivna sitt lag.

Annons

-Oavsett om det går bra eller dåligt, och bandet har inte haft en spikrak karriär. Klart det varit lite pinsamt, men de har varit med sedan barndomen. För mig har Kiss varit viktiga hela livet, förklarar han.

Bandet var från början inte betraktat som seriöst i journalisternas ögon, och inte lika accepterat som att gilla Bruce Springsten. Först när bandet återuppstod på 1990-talet

-För mig var det kärlek vid första ögonkastet, hela grejen. Självklart musiken, och sminket. De hade så himla fräcka skivomslag, jag blev så imponerad. Jag till och med köpte tio singlar av en och samma skiva för att de skulle komma till Sverige.

Första konserten live var i Scandinavium, 1974. Sedan dess har han hunnit med 40. Även om han medger att "bäst före datumet" är passerat. Att Paul Stanleys, som han själv imiterade på roliga timmen som ung, röst inte håller längre.

Magnus Fredriksson har slutat försöka få sambon att bli lika hängiven, även om hon försöker förstå, utan det är barnen 4 och 6 år som ska bli räddningen.

-Jag fick dräkter till barnen av bandet, men de börjar bli för små. Så ungarna sa till mig att jag måste fråga om nya. En dröm är att ta med dem på konsert, men de är för små ännu.

Bästa låten?

-Detroit rock city, den har bra riff, bra sång och sammanfattar bandet bra. Och jag tycker fortfarande "I was made för lovin´ you baby" är bra.

Hur laddar du inför konserten?

-Jag ska vara spiknykter för att kunna uppleva den. För mig är det här allvar, inget man skojar bort.

Cecilia Isberg
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons