Annons
Nyheter

Julafton i dagarna fyra

Så här är det: Du bor i valfri svensk medelstor stad, säg Nässjö, Ludvika eller Sveg. Var dag präglas av samma rutin: Vakna, jobba, äta falukorv, se på tv eller surfa till samma sidor som alltid, drömma en stund, sova.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2009
Jakob Dahlin. Bild: Ronnie Smith
Jakob Dahlin. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Vädret är som det brukar. Jämngrått, 5 grader, snöblandat regn. Så rullar det på ungefär 360 dagar om året. Nöjesliv? Legenden säger att det en gång fanns ett område där Jimi Hendrixoch Hep Starsdrog fulla hus. Som spår av legenden finns dock endast ett bostadsområde, kallat Folkparken.

Men så plötsligt, under fyra dagar i juni, så finns det ett botemedel mot vardagsplågan. En festival som får lågan att brinna ett år till.

Annons

På en äng i Blekingeverkar solen alltid skina från en klarblå himmel. Det är plötsligt helrätt att gå klädd i den 20 år gamla urtvättade AC/DC-tröjan som du gömt längst in i garderoben, se ut som Nikki Sixxunder Mötley Crüesvilda 80-tal eller för den delen bara ha stringkalsonger och en vikingahjälm i plast på huvudet.

Du får höra musik på ljudnivåer så höga att ett försök på hemmastereon skulle generera besök av störningsjouren redan innan du hunnit fram till refrängen. Du kan gå runt med en ölflaska i handen hela dagen, äta älgkebab eller langos till frukost och dricka apelsinjuice till kvällsmat. Sociala beteenden som sällan godtas av den bredare massan. Samtidigt får du äntligen se banden som du älskade för 25 år sedan, men aldrig stötte på i verkligheten. Antingen var du för ung och pank för att bli insläppt, eller så gjorde deras turnébussar inga stopp i orter som inte slutade på –tockholm.

Och det bästa av allt:du är inte ensam! Du är omgiven av mer än 33 000 likasinnade. Helt plötsligt verkar alla tänka som du när det gäller ljudvolym, födointag eller klädval. 33 000 som vet att Dee Sniderslockar, Iron Maidenstvåstämmiga gitarrusningar, Lemmysvrålande basgångar eller In Flamesstentunga manglande och synkroniserade truppgymnastik i "Only for the weak" är det som får hjulet att snurra vidare ett tag till.

33 000 som alla älskar hårdrock, en musikalisk konstform som ibland ses som suspekt men som i dag utgör grunden för Sveriges största musikfestival.

Så slå dig ner i det gultorra gräsdammet framför Festivalscenen och njut i fulla drag. På söndag är det bara 361 dagar kvar till nästa festival. Förhoppningsvis är både du och Motörheadpå plats då igen!

Jakob Dahlin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons