Annons
Nyheter

In Flames hetast

Göteborgsbandet In Flames är ett av dragplåstren när Sweden Rock går av stapeln för 18:e gången. "Det enda svenska band som är stort nog att headlina", säger presschefen Martin Forssman. På torsdagen drar 18:e upplagan av Sweden Rock Festival igång rejält.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2009
Engelsksvenska Motörhead, med sångaren och basisten Lemmy Kilmister i spetsen, har spelat på Sweden Rock flera gånger. Bild: Janerik Henriksson/Scanpix
Engelsksvenska Motörhead, med sångaren och basisten Lemmy Kilmister i spetsen, har spelat på Sweden Rock flera gånger. Bild: Janerik Henriksson/ScanpixFoto: 

Redan i fredags kom de första camparna till Norje utanför Sölvesborg för att ladda inför Sweden Rock. Festivalen, som sedan några år tillbaka är Sveriges största, har slagit rekord för nionde året i följd. Fjolårets biljettsiffra på 33 200 passerades för ett par veckor sedan.

– Vi presenterar inga resultat förrän efteråt, men vi räknar med ett tusental fler besökare än sist, säger Martin Forssman och fortsätter:

Annons

– Det är skitkul, speciellt med tanke på att vi lagt ner väldigt lite på marknadsföring. Vår hypotes är att folk som varit här tidigare blivit nöjda och tagit med sig fler polare den här gången. För två år sedan gick en stor del av Sweden Rocks bokningsbudget till ett enda band, veteranerna i Aerosmith. Kultbandet bodde på hotell i Kristianstad och laddade bland annat upp med en cykeltur i Vattenriket innan spelningen. I år är programmet bredare, utan några fixstjärnor.

– Det var så klart jätte-stort med Steven Tyler och kompani, men jag tror att det är bättre med ett jämnare startfält. Det är nog fler än jag som har favoriter som står långt ner på affischen. Internationella rocklegender som Heaven & Hell, ZZ Top och Twisted Sister är några av årets toppnamn. Men också de inhemska metalhjältarna In Flames, som bara gör en Sverigespelning i sommar.

– De är det enda svenska band som är stort nog att headlina hos oss, säger Martin Forssman.

– På Metaltown förra året hade de så mycket pyro att allt inte fick plats på scenen. Det här kommer att bli tre gånger så häftigt, räkna med bomber och granater. Han har precis varit och tittat till campingen, där partajet är i full gång. För många besökare är Sweden Rock en veckolång musikfest.

– 2007 utökade vi från tre till fyra dagar, men någonstans måste man dra gränsen. Folk brukar vara rätt trötta framåt lördagen. För att möta publiktrycket har man inför årets festival uppgraderat ljudsystemet samt satt upp ytterligare en storbildsskärm vid den största scenen.

Dessutom har antalet vattentoaletter på området dubblerats.

– De visade sig vara poppis, skrattar Martin Forssman. (TT Spektra)

Ninna Prage (TT Spektra)
Ninna Prage
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons