Annons
Nyheter

Hundra miljoner i ren vinst

Sweden Rock har landets högsta biljettpriser.
Det lönar sig för arrangörerna. Festivalen delar ut jättevinster till några få ägare - och en av dem har en personlig konkurs bakom sig.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2011
Meat Loaf på scenen vid Sweden Rock.
Meat Loaf på scenen vid Sweden Rock.Foto: 

Den som vill se hela Sweden Rock i Norje utanför Sölvesborg får punga ut med 2 390 kronor. För det får man ett hårdrocksutbud som ingen nordisk festival kan matcha.

Och några av de totalt nio ägarna är på god väg att bli ekonomiskt oberoende.

Annons

En granskning av årsredovisningarna för Sweden Rock Festival AB, visar en verksamhet som går strålande. Det senaste årets resultat landade på drygt 23 miljoner efter finansnetto på en omsättning runt 75 miljoner kronor – det betyder alltså att gott och väl 700 kronor av varje biljett blir till ren vinst.

Lägger man samman de senaste fem årens vinst blir summan nära hundra miljoner kronor. Senast delades 17 miljoner kronor ut till ägarna, för ett enda verksamhetsår.

Styrelseordförande Peter Palmberg och festivalchefen Ingolf Persson tog emot över fyra miljoner var genom sina bolag. Peter Palmberg vägrar att prata med Sydsvenskan eller någon annan tidning om någonting alls som har med festivalen att göra, utan hänvisar bara till Sweden Rocks presschef Martin Forssman.

Vad säger ni till era besökare, som nu får svart på vitt att de bidrar till att bygga upp privata förmögenheter hos arrangörerna genom att betala dyrare biljetter än vad som tycks behövas? – Det finns mycket att säga om det. För det första är det ett högriskprojekt att ordna festival. Det är mycket som kan få en sådan här verksamhet att gå i putten, och man kan inte göra en budget efter break even. Det har krävts många års slit och personliga risktaganden för att nå dit där vi är i dag, säger Martin Forssman.

Fast ni har ju gjort strålande resultat år efter år efter år. Och "endast ringa skulder", det skriver ni själva i förvaltningsberättelsen. – Det gäller bolaget i sig. De olika ägarna har däremot skulder för de aktier de har köpt i bolaget, och de har i flera fall inte betats av än.

Diskuterar ni alls att sänka biljettpriserna? – Det kan vi inte säga någonting om förrän höst. Vi måste alltid ta ett år i taget, säger Martin Forssman.

Tjugo personer arbetar heltid med Sweden Rocks olika verksamheter - utom under själva festivaldagarna, då 3 000 personer har tillfälliga jobb på området.

Martin Forssmans förklaring till varför festivalen fortsätter att gå så bra som den gör är arrangörernas kompetens.

– Vi har en väldigt slipad organisation. Det finns många exempel på entusiaster som drar i gång något, men som går omkull eftersom de inte kan driva företag eller göra en rimlig budget.

Festivalchefen och grundaren Ingolf Persson kan se vinstmaskinen Sweden Rock som en revansch - för snart ett decennium sedan gick han i personlig konkurs, som en följd av festivalens skakiga inledningsår. Nu är han mångmiljonär.

Annons

Mycket talar för att 
Sweden Rock med festival och olika kringverksamheter kan slå nya rekord i framtiden. Festivalen anordnas för tjugonde gången i år, och mellan 2001 och 2009 slog man publikrekord varje år. Förra året kom 33 000 personer till Norje för festivalen - det var något färre än tidigare, eftersom festivalen inte ville att området skulle bli alltför trångt.

Under de senaste veckorna har Sweden Rock haft en tvist med Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, som bland annat arbetar med att se till att låtskrivare får ersättning när deras material används. Sweden Rock valde efter ett antal turer att betala en miljon kronor till Stim.

Gustav Svensson
Andreas Ekström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons