Annons
Nyheter

Hittills kyligaste festivalen

35200 besökare och den kallaste festivalen någonsin. Så kan evenemanget sammanfattas.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2009
Nu försvinner Sweden Rock - för i år. Men sedan april förs det samtal med artister inför nästa års upplaga.
Nu försvinner Sweden Rock - för i år. Men sedan april förs det samtal med artister inför nästa års upplaga.Foto: 
Säkerhetskoll. Blekingepolisen satsade på övervakning och nykterhetskoll, inte minst på söndagen då alla skulle köra hem efter lördagens festande.
Säkerhetskoll. Blekingepolisen satsade på övervakning och nykterhetskoll, inte minst på söndagen då alla skulle köra hem efter lördagens festande.Foto: 
Hemvändare. Besökare från 52 olika länder har hittat till lilla Norje. Under söndagen inledde de sina (oftast) långa hemresor. Bilder: Ronnie Smith
Hemvändare. Besökare från 52 olika länder har hittat till lilla Norje. Under söndagen inledde de sina (oftast) långa hemresor. Bilder: Ronnie SmithFoto: 

Men Sweden Rock Festival (SRF) är numer välkänd världen över.Efter avslutningen på lördagsnatten började rivningen nästan omedelbart. Och på söndagen fortsatte nedmonteringen med oförminskad styrka. Samtidigt som långa köer uppstod på E 22 på väg förbi Norje när alla campare, fans och en del medhjälpare skulle hem, intensifierade polisen kontrollen.

En helikopter cirklade i skyn och längs vägarna var det beteende- och nykterhetskontroller. 2 500 personer ingår numera i personalstyrkan som får SRF att flyta. Många tillhör föreningar, som får föreningsbidrag mot att medlemmarna jobbar ett visst antal timmar – och även får ett festivalarmband.

Annons

– 70-80 procent av allt kommer rivas och försvinna i dag. Sedan tar det väl 1,5-2 veckor innan alla spår är borta, säger pressansvarige Martin Forsman.

Han konstaterar att det varit 2 000 fler besökare i år än i fjol, och är nöjd med uppslutningen.

– Vi lägger inte ens ner särskilt mycket på marknadsföring. Jag tror det sprider sig från mun till mun, och via nätet. För festivalbesökarna har det varit mödan värt – även om de kört långt.

Polarna Björn Richardson och Markus Jonsson från Åre-trakten åkte 110 mil enkel väg, till sin andra Sweden Rock Festival (SRF). Den här gången tog de tåget.

– Det har varit värt varenda mil, säger de och hyllar Hammerfall, ZZ Top och Amon Amarth.

De är inte de enda långväga besökarna. Ett ryskt magasin hade hårdbevakning av festivalen, och kunde ibland ställa initierade frågor till de band som höll presskonferenser. Som när de fick Over the Rainbow att berätta om hur trummorna blev stulna i Minsk (se inslaget på vår webb-tv).

Men de frågade också artisterna om hur de firar jul eller vad de tyckte om vissa biofilmer.

En journalist från Kanada hade åkt bara för att höra Rainbow. Schweizaren Céline driver fansajten www.hardmetalgoth.com och åker på många festivaler för att vara nära sina idoler – och se dem live. Från Brasilien kom Dani Nolden och Raphael Mattos, hårdrockare i bandet Shadowside. De har en spelning i Spanien i sommar, men åkte till Norje för att promota sitt band och kanske få fler spelningar i Europa.

Hur hittade ni till Norje?

– Sweden Rock är en välkänd festival hos oss. Många i Brasilien som sysslar med hårdrock känner till den och önskar att få komma hit, säger sångerskan Dani Nolden.

Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons