Annons
Nyheter

Hårt jobb med hård musik

Kanadensiska Tracenine är bandet som tröttnade på lata, giriga managers och startade eget. Nu är de i Sverige för att vara inledningsband på Sweden Rock festival – i dag klockan 15.15 på Gibsonscenen.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2009
"Vi ska göra det väldigt svårt att gå på efter oss". Tracenine, från vänster: Adrian Blaney, Dennis Napper, Matt Rehn och Rob Weir. Bild: Ron Boudreau
"Vi ska göra det väldigt svårt att gå på efter oss". Tracenine, från vänster: Adrian Blaney, Dennis Napper, Matt Rehn och Rob Weir. Bild: Ron BoudreauFoto: 

Stenhårda på skiva, älskvärda i verkligheten. Tracenine (uttalas "trace nine") spelar hårdrock, men med ett samvete. Inspirationen kommer från vardagliga händelser som fyller dem med ... ja, ilska, främst.

– Positiva saker kan inspirera oss, men oftast är det tragedier. Vi tar upp ämnen som behöver diskuteras, helt enkelt, beskriver sångaren och gitarristen Matt Rahn. På nya plattan "Breaking Silence" avhandlar de saker som dödsskjutningarna i Washington 2002 och tsunamin 2004. Plattan släpps först i augusti, så innan dess får man gå ut på nätet för att höra låten "Ready To Roll" som bandet själva tycker sammanfattar dem rätt bra.

Annons

– Att sikta efter stjärnorna, även om det betyder att man riskerar allt, summerar Matt Rahn. Det är så jag ser på det.

De andra killarna nickar. De är ett målmedvetet, stenhårt jobbande band. Det är en för alla, alla för en i Tracenine. Så har också alla utom gitarristen Adrian Blaney bandets logga intatuerad på axeln.

Här känner förstås ingen till dem. Men det gör dem bara mer sugna. Kanske lyckas de även inspirera nya människor med sin musik.

– Vi får en hel del e-mail från fans, berättar Adrian Blaney. Och när de berättar att vår musik har hjälpt dem genom olika situationer, då ... för mig är det det ultimata. Att ha berört någon. Det är min lön! Bandet har två baser, dels Cambridge, Ontario, dels Los Angeles, där Kieren McLellan just tagit hand om deras management. Kieren bor halva året i LA, andra halvan i Trelleborg. Förutom att vara med i kulisserna för Sweden Rock Festival har Kieren också blivit involverad i att föra över den amerikanska "showcasen" "Project independent" till europeisk mark.

Deras erfarenheter av musikbranschen är inte vackra. Efter att ha varit bakbundna av dåliga kontrakt och managers i ett helt år startade de eget bolag, Armed Music, för att bli "självförsörjande". Och även om det innebär mycket extrajobb så tar de det.

– Vi har varit med länge nog för att veta att man får vara bra på affärssidan också, om man ska lyckas, säger Matt.

– Många band släpper en platta, och när inget händer ger de upp och börjar jobba på nästa. Som om de inte trodde på sin grej. Sådana är inte vi. Att ge upp är inte ett alternativ, säger Adrian.

Fast de glömmer inte att ha kul. På onsdag ska de öppna Sweden Rock, ett uppdrag som de ser som en ära.

– Verkar vara en oerhört bra festival, säger Matt Rahn. Vi ser fram emot det!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons