Annons
Nyheter

H.E.A.T lyfter med Erik Grönwall i spetsen

I bilen på väg upp till Sweden Rock mobbade en polare mig för att jag skulle recensera H.E.A.T Han varnade för att jag skulle bli känd som mjuk-Emil.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2012
H.E.A.T.Foto: 

Och visst, H.E.A.T är inte direkt de tyngsta pjäserna i cred-lådan. Det är knappst en spikrak väg till respekt i hårdrocksvärlden att först vara med i Melodifestivalen och sen plocka in en Idol-vinnare som ny sångare. Snarare väcker det oroande misstankar om att de försöker skapa ett ”best of folklig musikteve”. Att H.E.A.T varit med i ”Allsång på Skansen” och ”Sommarkrysset” hjälper inte direkt deras sak. Inget man hur som helst stryker på jeansjackan.

Nåväl. Jag såg H.E.A.T när de spelade på samma scen för tre år. Då hade de nyligen varit med i Melodifestivalen med ”1000 Miles”, och hade fortfarande Kenny Leckremo på sång. Nu, tre år senare, känns det som att H.E.A.T vuxit ett par storlekar. Det anades på senaste plattan ”Adress the nation”, och det blir ännu mer påtagligt på scen.

Annons

En del av det beror på just Erik Grönwall. Han må vara en spenslig pommesfrites, men han har en pipa som är som klippt och skuren för ändamålet. Brett register och stensäker i de höga tonerna. Och det är knappast som att unge Erik kommer in och sabbar bandet stil. Med sina bandanas, hockeyfrillor, tonade brillor och Miami-linnen ser resten av musikerna ut som om de just lämnat en bad taste-fest med 80-talstema. I den samlingen är Erik Grönwall, med tuppkam och svart linne, rena stilikonen.

Låter det som jag är på väg mot något positivt? Det är meningen. För H.E.A.T gör en riktigt övertygande spelning i kväll. Framförandet är proffsigt, solona sitter som ett smäck och gänget ser ut att trivas förträffligt ihop på scen.

Fast Crashs trumsolo, vad handlade det om? Jag kanske är puckad, men varför göra ett solo där man misslyckas att spela i takt med en trummaskin? Eller, är det kanske utstuderad humor? Då var det fler än jag som glömde skratta.

Maria Sällberg
Mjuk-Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons