Annons
Nyheter

Fortsatt oenighet mellan SRF och Stim

Tvisten mellan Sweden Rock och Stim om ersättning till låtskrivare fortsätter. Sweden Rock har i veckan betalat in en del av kravet från Stim, men inte allt.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2012

Den 15 maj skulle Sweden Rock senast ha betalat in en miljon kronor till Stim, men i stället för att betala in hela summan betalade man in 599 000 kronor.

– Vi och Stim är överens om att låtskrivare ska ha betalt, men inte om hur mycket. Vi tycker att vi har betalat in till fullo, säger Martin Forssman, presskontakt på Sweden Rock.

Annons

Den inbetalda summan har Sweden Rock räknat fram utifrån 2008 års tariff, vilken de tycker är rimlig. Från Stims sida är man inte nöjd med detta.

– Vi stoppar inte festivalen men vi konstaterar att hela summan inte är inbetald, säger Mattias Franzén.

Om inte resten av summan betalas till Stim innan festivalen äger rum, så har festivalen inget tillstånd. I dagarna kommer jurister från Stim att skicka ett brev till Sweden Rock med uppmaning om inbetalning av resterande belopp.

– Sweden Rock är Sveriges mest vinstgivande festival, med 27 miljoner kronor i aktieutdelning, men ändå anser man att en miljon kronor till låtskrivare är för mycket, säger Mattias Franzén.

Han menar vidare att Stims priser inte sticker ut i en internationell jämförelse, utan tvärtom ligger de i de lägre skikten bland jämförbara länder.

– Det är en tråkig situation som pågått lite för länge, säger Mattias Franzén.

Martin Forssman menar att man måste avvakta den juridiska processen som kommer följa den stämningsansökan som Sweden Rock lämnat in mot Stim. Stim har i sin tur sedan tidigare stämt Sweden Rock, då man inte anser att de skött sin redovisning eller sina betalningar till Stim.

År 2008 höjde Stim ersättningsnivåerna och det är denna höjning som Sweden Rock inte vill acceptera då man anser att den är för hög.

Maria Sällberg
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons