Annons
Nyheter

En mörk och mäktig midnattsmässa

När klockan slår midnatt på festivalens första dag bjuder Candlemass in till en mörk midnattsmässa på Sweden Stage, som prytts med kyrkogårdsstaket, gravstenar och två sjuarmade kandelabrar.
Nyheter • Publicerad 6 juni 2013
Foto: 

Konserten – Candlemass enda svenska festivalspelning i år – är början till ett avsked för de svenska doomlegendarerna. De har redan förkunnat att förra årets "Psalms for the dead" är deras sista album. Men som liveband klipper de inte strängarna riktigt än. Tur det.

För Candlemass låter suveränt bra i sin nuvarande sättning. Amerikanske sångaren Robert Lowe, som var vass på skiva men lite mindre så på scen, har fått lämna skutan. I stället har bandledaren och basisten Leif Edling kallat in Mats Levén, som han jobbat med i Krux och Abstrakt Algebra. Ett lysande val. Levén tar sig an låtarna med en kraft och vitalitet som gjuter nytt liv i de stentunga domedagsriffen, och bland kvällens riktiga ångvältar hittar vi både nya alster som ”Prophet” och ”Waterwitch” och klassiker som ”Darkness in paradise” och ”Under the oak”. En ödesmättad ”Solitude” sätter storslagen punkt för den mäktiga spelningen, och för min del får Candlemass gärna turnera några år till.

Maria Sällberg
Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons