Annons
Nyheter

Down slår ner på coverscenen

Ett par timmar innan fredagsspelningen på Sweden Rock Festivals största scen, träffar amerikanska Down det internationella pressuppbådet på Sweden Rock.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2011
Down.
Down.Foto: 

Första och ständigt återkommande frågan till samtliga artister från en av de envisare journalisterna, är efter bandens syn på svensk heavy metal.

De amerikanska artisterna har ofta ingen koll, men så tänds ett ljus i sångaren Phil Anselmo.

Annons

– Den här studion som Entombed spelade in i – allt som kommer ut från den studion är ju otroligt, säger Phil Anselmo och syftar ovetandes på Sunlight Studio och demonproducenten Tomas Skogsberg.

Downs frontman och ex-Pantera-medlem besökte Sweden Rock så sent som 2009, då tillsammans med Ronnie James Dio och Heaven & Hell.

– Jag säger ofta till mig själv att den bästa, fucking frontman som heavy metal-scenen någonsin har sett, det är Dio. Han var oerhört bekväm med publiken, genuint hjärtlig. Han är bara den bäste, ”Rest in peace”.

– En sak som är kool är att hans son sa till oss, innan Dio gick bort, att Dio hade sagt att Down håller facklan brinnande för heavy metal. Han sa det även på begravningen. Sådant får man gåshud av, säger Downs gitarrist Pepper Keenan.

Här trillar diskussionen in på den amerikanska metalscenens urvattning. Ovetandes om att Judas Priest suttit i samma stolar kvällen innan och pratat om sin medverkan i ”American Idol”, spyr Down galla över talangshowens påverkan på musikutvecklingen.

– Det som är stort i Amerika, det är ”American Idol”. ”It sucks! It's fucking covers!”, utbrister Phil Anselmo.

– Återinför mänskligheten i musiken igen. Vi behöver gå tillbaka till den mustiga, organiska, den verkliga musiken igen. Det finns tillräckligt med band som gör covers, tillräckligt med band som gör hyllningsspelningar för oss! Gör något nytt istället.

Down håller heavy metal-scenen låga levande, fast frågan är om bandets spontana avslutningsrap på presskonferensen, med beatbox och allt, är ett steg i rätt riktning …

Monica Hansson
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons