Annons
Nyheter

Det bästa av tre nördvärldar

Medeltidsveckor och fantasyspel, tydligt nördstämplade aktiviteter. Och hårdrocken är som bekant musikvärldens mest insnöade genre.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2013
Trummisen Felix Bohnke piskar stundtals upp en hystersk power metal-stämning i världen mer känds som Avantasia.
Trummisen Felix Bohnke piskar stundtals upp en hystersk power metal-stämning i världen mer känds som Avantasia.Foto: Johanna Wallin
Tobias Sammet och Ronnie Atkins i Avantasia.
Tobias Sammet och Ronnie Atkins i Avantasia.Foto: Johanna Wallin
Edguys Tobias Sammets sidoprojekt, rockoperan "Avantasia" återvände till Sweden Rock efter fem år, gästade av bland andra Eric Martin (Mr. Big), Bob Catley,
Edguys Tobias Sammets sidoprojekt, rockoperan "Avantasia" återvände till Sweden Rock efter fem år, gästade av bland andra Eric Martin (Mr. Big), Bob Catley,Foto: Johanna Wallin
Så när Edguy-sångaren Tobias Sammet närde en dröm om att skapa en rockopera på ett medeltida fantasytema.
Så när Edguy-sångaren Tobias Sammet närde en dröm om att skapa en rockopera på ett medeltida fantasytema.Foto: Johanna Wallin

Mind you. Vi gillar nörda. Så när Edguy-sångaren Tobias Sammet närde en dröm om att skapa en rockopera på ett medeltida fantasytema, om världen Avantasia med alver och dvärgar och munkar och kloster, så var det inte bara det ultimata nörderiet.

Det har också blivit en uppradning av några av metal-världens starkare pipor som gästrolltolkare.

Annons

Det är en tuff match att gå på efter Rush magnifika scenshow, men Sammet och hans "operafolk" gör ett tappert och dedicerat försök med sin SRF-nedbantade version, från tre och en halv timme till "bara" två.

Med sig har Sammet rocknestorn Bob Catley (Magnum) som gör "The Great mystery" med en smått magisk skörhet, där varje fras avslutas med ett knappt hörbart "yeah".

Michael Kiske (Helloween) bjuder upp till vrålbattle med Sammet i "Reach out for the light", vansinnespåhejat av trummisens smattrande baskaggar som huvudkomp.

Och det är som att hela gänget beslutat sig för att inte spara på något som helst krut, en hysterisk kraftmätning, manglade instrument, ett frosseri i power med stort "P".

Tobias Sammet själv är så ivrig att han får en textblackout i sagans hitlåt "The Scarecrow".

Att då låta dynamiken helt skifta vind i snudd på rockpopmedryckande låtar som "Avantasia", irländskt "Titanic"-inramade "Farewell" med Amanda Sommerville som duettant, gör att en festivalpublik, sent på småtimmarna allra sista natten, kanske inte är den ultimata mottagaren. Alla dessa nyanser blir svårfångade. Utom kanske för nördarna.

Höjdpunkten för alla oss andra var när Mr. Big-sångaren Eric Martin dök upp på power metal-fanfaren "Dying for an angel", eller som parhäst till Ronnie Atkins (Pretty Maids) i sanslösa "Twisted Mind".

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons