Annons
Nyheter

”Det är som en religion”

2007 fångades Stefan Vohnsen på bild framför Sweden Stage. Fem år senare är han minst lika entusiastisk Sweden Rockbesökare och går från scen till scen för att missa så lite som möjligt.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2012
Filippa Tofte och Stefan Vohnsen på väg över festivalområdet.
Filippa Tofte och Stefan Vohnsen på väg över festivalområdet.Foto: 
Entusiaster. För Carolina Vohnsen, Hässleholm, Filippa Tofte, Bromölla, och Stefan Vohnsen, Hässleholm, är Sweden Rock Festival ett måste. ”Mina gudar spelar ju här”, säger Stefan Vohnsen.
Entusiaster. För Carolina Vohnsen, Hässleholm, Filippa Tofte, Bromölla, och Stefan Vohnsen, Hässleholm, är Sweden Rock Festival ett måste. ”Mina gudar spelar ju här”, säger Stefan Vohnsen.Foto: Annica Jönsson
Stefan Vohnsen (med rött band kring armen) fångades på bild även vid en konsert på Sweden Rock Festival 2007.
Stefan Vohnsen (med rött band kring armen) fångades på bild även vid en konsert på Sweden Rock Festival 2007.Foto: 

Det är strax efter lunch på torsdagen och det luktar rock i Norje. Nicke Anderssons band Imperial State Electric spelar framför en stor publik på Rock Stage medan andra valt att lyssna på Exciter på Sweden Stage.

En av dem som står längst fram är Stefan Vohnsen. Han är klädd i byxor med många fickor och ett midjebälte för att få plats med allt en festivalkrigare behöver samt en Edguy-tröja, en jeansväst med åtskilliga tygmärken och en ryggtavla med Manowar.

Annons

Med sig har han flickvännen Filippa Tofte och syrran Carolina Vohnsen. Konserten med Exciter är slut och de är på väg till stora scenen på andra sidan av festivalområdet för att lyssna på 10 CC. Tvärt kast kan tyckas.

– Jag har ett brett register. från Queen till Exciter, säger han.

Omfångsrik musiksmak

Sweden Rock är en perfekt festival för musikälskare med bred smak.

– Det finns inget ställe i världen där 10 CC spelar ena dagen och där Entombed spelat kvällen innan, säger Stefan Vohnsen.

Omfångsrik musiksmak gör dock att man missar en del eftersom det blir bandkrockar. Därför måste man vara förberedd.

– Viktigast är att ha gjort ett schema på vilka band man ska se innan man åker hit, säger Filippa Tofte.

Att åka på Sweden Rock är en självklarhet för Stefan Vohnsen, Filippa Tofte och Carolina Vohnsen. De brukar hyra en stuga, men det gick inte i år och därför bor de hos Filippas föräldrar i Bromölla.

– Camping kändes lite kyligt, säger Stefan Vohnsen.

Det betyder inte att trion missar något av festivalen. De tar bilen till Norje för att vara på plats när första bandet börjar spela och lämnar festivalområdet först när sista gitarriffet för dagen klingat ut.

Annons

– Det är det här som är livet. Det är som en religion och det är mina gudar som spelar här, säger han.

Och mer dyrkande är på gång efter Sweden Rock.

– Efter Sweden Rock blir det fyra dagars semester. Sedan är det dags för Metaltown i Göteborg, säger Carolina Vohnsen.

Stefan Vohnsen skriver för sajten Festivalphoto vilket gör att han har ett VIP-pass och skulle kunna träffa sina ”gudar” på presskonferenserna. Men det blir inte mycket tid i presstältet eller VIP-baren.

– Jag hinner inte träffa dem och göra intervjuer. Jag vill ju vara här ute och se på band.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons