Annons
Nyheter

Därför spelar Sabaton nationalsången

Sabaton är Sveriges mest blågula metalband. Nya skivan handlar om Karl XII och på Sweden Rock framför de nationalsången.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2012
Sabaton framförde nationalsången på Sweden Rock Festivals nationaldagsfirande. Bandet släppte nyss en skiva om stormaktstiden och är medvetna om att de sticker ut hakan.
Sabaton framförde nationalsången på Sweden Rock Festivals nationaldagsfirande. Bandet släppte nyss en skiva om stormaktstiden och är medvetna om att de sticker ut hakan.Foto: 

- För mig är det inte politiskt för fem öre, säger sångaren Joakim Brodén.

Sabaton är ett av Sveriges största metalband med en stor skara fans även utanför landets gränser. Bandets låtar har ofta krigiska teman och Sabaton låter sig gärna inspireras av historiska slag. Den senaste skivan "Carolus Rex" handlar om Sveriges stormaktstid och släpptes i maj.

Annons

Bandet uppträdde under nationaldagen på Sweden Rock Festival, men huvudnumret var inte låtarna på den nya skivan utan Sveriges nationalsång. Det är andra gången Sabaton spelar "Du gamla du fria" på Sweden Rock.

Varför uppträder ni med nationalsången?

- Vi var här för tre år sedan och gjorde nationalsången. Det var helt enkelt så att vi inte hade något att göra den helgen och ville komma hit gratis så vi hörde av oss och frågade om vi fick komma ner. De bad mig sköta nationaldagsfirandet och då sa jag att i så fall får ni ta med hela bandet. De undrade om vi ville komma ner i år igen och det funkade bra sist så vi tyckte att det kändes kul, säger bandet sångare Joakim Brodén.

Varför låtar om Karl XII?

- Vi har skrivit låtar om historiska saker länge och folk har frågat oss varför vi aldrig har sjungit om Sveriges historia. Det finns inte så mycket intressant, förutom just den här tiden, säger basisten Pär Sundström.

Skulle ni kalla er nationalister?

- Nej, jag bryr mig inte var folk kommer ifrån eller vilken hudfärg de har över huvud taget. Politik och religion är två saker som folk som är smartare än jag ska syssla med. Jag gillar att spela hårdrock, säger Joakim Brodén.

Att spela låtar om Karl XII och nationalsången är något man skulle förvänta sig av ett vit makt-band, är ni inte rädda att förknippas med den genren?

- Lite rädda, men det är också ut med näven och säga att svensk historia och nationalsången ska inte tillhöra någon politisk grupp över huvud taget. Många omkring oss har undrat om vi är galna, men nio av tio fattar och tycker att det här är bra, säger Joakim Brodén.

Maria Sällberg
Carl Cato/TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons