Annons
Nyheter

Yrkar på 14 år för serievåldtäktsman

Efter flera veckors förhandlingar avslutas i dag rättegången mot en 24-årig man som åtalats för flera våldtäkter och sexuella övergrepp i Örebro mellan 2005 och 2010. Åklagaren yrkar på 14 års fängelse.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011

Vice chefsåklagare Pia Åsberg krävde i sitt slutanförande att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Om denna visar att han kan dömas till fängelse kräver åklagaren att han döms till 14 års fängelse.

Det var en mindre allvarsam 24-åring, jämfört med den första rättegångsdagen, som slog sig ned vid sin advokats sida när sista förhandlingsdagen inleddes. Han var klädd i sina egna kläder, jeans och huvjacka.

Annons

Under den korta, öppna inledande delen gick rätten igenom den sista åtalspunkten, vapenbrott. Efter sex, sju minuter var genomgången klar. Därefter gick domstolen igenom hans personalia och då tvingades åhörarna lämna rättssalen. De sista timmarna av förhandlingen kommer åklagaren, 24-åringens försvarare och målsägarbiträdena att hålla ett mer allmänt slutanförande bakom stängda dörrar.

Vapenbrottet är det lindrigaste brottet av de 17 olika brott han åtalats för. Han misstänks ha innehaft en burk pepparsprej i sin bostad utan att ha rätt till det.

24-åringen erkände innehavet. Han kunde inte minnas att han använt sprejen. Hans avsikt var att kasta sprejburken.

– Jag visste inte att det är ett brott att ha sprejen hemma. Trodde det inte var värre än att bara kniv, sade han.

Totalt är han åtalad för 17 brott, begångna mellan 2005 och 2010.

Mannen har erkänt samtliga, men haft svårt att förklara varför han begått dem. De 15 kvinnor som utsatts för övergreppen kräver nu mannen på sammanlagt nästan 1,2 miljoner kronor.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons