Annons
Nyheter

Vulkanutbrott ger kaos i flygtrafiken

Den isländska vulkanaskan orsakar kaos i den internationella flygtrafiken. All flygtrafik till och från London stoppas, uppger flygmyndigheter.
Nyheter • Publicerad 15 april 2010
Foto: 

Av säkerhetsskäl och efter rekommendation från det brittiska luftfartsverket (Nats) inställer British Airways alla inrikesflygningar efter 11.30 lokal tid, meddelar flygbolaget. De tre storflygplatserna Gatwick, Heathrow och London City stängs samtidigt, hette det.

Stängningen av svenska flygplatser pga vulkanutbrottet sätter käppar i hjulet för Alliansen. De ministrar som skulle till norra Sverige för att presentera budgetproppen får stanna i Stockholm. Till exempel sitter Tobias Billström just nu fast på Bromma eftersom flyget till Umeå ställts in.

Annons

Luftfartsverket har fattat beslut om att även stoppa flygtrafiken norr om en linje från Rörbäcksnäs i norra Dalarna upp till en punkt strax väster om Umeå. Flygplatsen i Umeå är dock fortfarande öppen.

– Vi bedömer det som troligt att flygplatserna i Umeå och Örnsköldsvik kommer att stängas strax efter lunch, säger Björn Stenberg vid Luftfartsverkets pressjour.

Även stora delar av det norska luftrummet är stängt. Den norska luftfartsmyndigheten Avinor utvidgade en tidigare beslutad stängning natten till torsdagen till att gälla Finnmark, Vestlandet och delar av Östlandet.

Tidigare gällde flygstoppet från Bodö och norrut. Från klockan nio på onsdagskvällen stängde Avinor flygtrafiken mellan Namsos till Tromsö.

Bland de som drabbas av flygstoppet är Norges statsminister Jens Stoltenbergs som var på väg hem efter atomtoppmötet i USA. Natten till torsdagen satt Stoltenberg med följe fast på Newarks flygplats utanför New York, på grund av förseningar och andra dominoeffekter i den internationella flygtrafiken. Statsministerns stab letar enligt nyhetsbyrån NTB febrilt efter alternativa resrutter hem.

Stoltenbergs svenske kollega Fredrik Reinfeldt klarade sig undan askmolnet och tog sig hem. Det är oklart hur länge stängningen av flygrummet måste pågå. Avinor ger ytterligare besked om detta under torsdagen.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons