Annons
Nyheter

VU tar paus i S-krismötet

Socialdemokraternas verkställande utskott tar en paus för samråd med förtroendevalda i landet för att reda ut hur man ska agera för att ta fram en ny partiledare. Beslut väntas på partistyrelsemötet på fredag.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2012
Carin Jämtin.
Carin Jämtin.Foto: 

– Vi har återigen ajournerat sammanträdet för att människor behöver åka hem och sköta sin arbeten. Vi har beslutat att processen framåt kommer att sluta i ett beslut som fattas av partistyrelsen på fredag. Det är en unik situation, sade Carin Jämtin på en pressträff på eftermiddagen.

VU kommer att att träffas igen i morgon kväll och möjligen även vid fler tillfällen i veckan. Beslut ska fattas på partistyrelsemötet på fredag.

Annons

– Vi kommer inte att stressa, poängterade Jämtin.

När LO-basen Wanja Lundby-Wedin lämnade VU:s sammanträde i dag beskrev hon stämningen i VU som mycket god.

Hon ville dock inte kännas vid att man pratar namn.

– Vi har en diskussion nu om processen, inte namn, och det måste få ta den tid det tar så att vi inte slarvar med det väldigt allvarliga läge vi har nu, sade hon.

Hon dementerade också uppgifter om att det skulle ha varit en omröstning i VU om Håkan Juholt före hans avgång.

– Det stämmer inte alls. Vi har aldrig omröstningar i verkställande utskottet.

Enligt Aftonbladets källor ska nio av de tolv ledamöterna ha röstat emot Juholt.

Spekulationerna om vem som kan ta över efter Juholt är många.

Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, fick på väg in till mötet i morse frågan om han själv har en favorit.

– Ja, det har jag. Men vem det är tänker jag inte säga här, sade han.

Annons

Till skillnad från alla andra VU-ledamöter sade Österberg i dag att utskottet pratar om vem som kan bli näste partiledare.

– Vi diskuterar kandidater naturligtvis. Det gäller att hitta ett samlande namn som kan göra partiet starkt igen.

– Jag tror att alla VU-ledamöter har funderat på namn sedan Håkan Juholt gav sitt besked i lördags.

Vilka namn ville Österberg inte gå in på och han var relativt klar över att han inte kandiderar.

– Jag har sagt att jag är väldigt tveksam till det här och inte kan se mig i den här rollen.

Folksamchefen Anders Sundström, med flera statsrådsposter i bagaget, ska enligt källor till både Aftonbladet och Ekot i Sveriges Radio under helgen ha fått frågan om han är intresserad av partiledarposten.

Sundström själv säger att hans fokus, både nu och i framtiden, är att leda Folksam.

Efter att Håkan Juholt meddelade sin avgång har flera tyckare lyft fram riksdagsledamoten och VU-ledamöten Mikael Damberg som tänkbar efterträdare som partiledare för Socialdemokraterna. Han säger till TT att han inte kandiderar.

– Jag är ingen kandidat som ordförande för Socialdemokraterna. Jag tror att Socialdemokraterna behöver ett annat typ av ledarskap just nu, säger Mikael Damberg.

Leif Pagrotsky upprepade, på väg in till VU-mötet i morse, att han inte heller den här gången kandiderar till partiledarposten.

Annons

Ordet "nej" har sedan Håkan Juholts avgång envist ekat från en lång rad av partiets ledande företrädare.

Den första frågan som ska avgöras är hur en ny partiledare ska utses och tillsättas.

Carin Jämtin sade i går att VU kommer att ge ett besked i dag om hur man går vidare. Två tänkbara alternativ är att antingen utse en tillförordnad partiledare fram till kongressen nästa år, eller att snabbt kalla in en extrakongress som väljer en efterträdare till den avgångne Håkan Juholt.

Kandidater som nämns, den här gången liksom före valet av Juholt är, förutom Mikael Damberg, partiveteranen Pär Nuder och riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg. Andra namn är IF Metalls Stefan Löfven, riksdagsledamoten Veronica Palm, förra statsråden Thomas Östros och Thomas Bodström och som alltid – Margot Wallström.

Österberg, Löfven, Palm, Pagrotsky, Jämtin, Bodström, Damberg och Nuder har sagt att de inte ställer upp. Men S har en rik tradition av att envist upprepade nej kan omvandlas till ett ja.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons