Annons
Nyheter

Vrakdelar från militärplanet hittade

Vrakdelar från det saknade norska militärplanet hittades på fredagskvällen av räddningsstyrkor. Enligt uppgifter luktade de ännu av flygbränsle.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2012
Två norska Sea King-helikoptrar som deltar i sökinsatsen efter ett norskt Herculesplan tankas och görs klara på flygplatsen i Kiruna på torsdagskvällen.
Två norska Sea King-helikoptrar som deltar i sökinsatsen efter ett norskt Herculesplan tankas och görs klara på flygplatsen i Kiruna på torsdagskvällen.Foto: Fredric Alm / SCANPIX

Vädrets makter jobbade emot den massiva räddningsinsatsen hela dagen. Men på eftermiddagen hände plötsligt något. Från ett norskt Orionplan observerade man något "orangefärgat på marken", trots den extremt dåliga sikten.

– Piloten som såg det här hade väl tur, att det varit någon glugg i molntäcket, sade Peter Lindquist, presstalesman vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Annons

Efter observationen styrdes alla insatser mot det utpekade området nära Sydtoppen, men helikoptrar som gick in i området hade inte samma tur. Vädret var för hårt och sikten för dålig. Samtidigt närmade sig räddningsteam från marken.

Flera uppgifter

På kvällen kom så de första uppgifterna om att metalldelar hittats av ett norskt respektive ett svenskt räddningsteam.

Norske försvarschefen Harald Sunde var först ut med uppgifterna.

– Ja, den svenska räddningsledningen har förklarat området som haveriplats baserat på dessa fynd. Vi har fått uppgifter från ett svenskt räddningsteam att det luktar fotogen av vrakresterna. Vi har också fått uppgifter från vårt eget team om att de kan se vrakdelarna, sade Sunde till NRK.

Kort därefter bekräftade en svensk militär med anknytning till räddningsaktionen för TT:s utsände att det var delar från det saknade Herculesplanet som hittats.

Från Sjö- och flygräddningen ville man bara bekräfta att "ett svenskt förband på Storglaciären påträffat ett antal föremål. Det rör sig om ett vadderat föremål samt ett kardborreband – allt indränkt i fotogen".

Något mer ville man inte gå ut med förrän man själva varit i kontakt med även det norska förbandet för att få uppgifter om vad de sett.

Deltog i militärövning

Det var i torsdags, på eftermiddagen, som Herculesplanet med fem militärer ombord plötsligt försvann från radarn när det var på väg till Kiruna. Det deltog i den norska försvarsmaktens övning Cold Response. Inga signaler gick ut från planets nödsändare vilket gjorde det mycket svårt att lokalisera i det otillgängliga Kebnekaisemassivet.

Annons

Utifrån den senaste radarpositionen ritade räddningsledningen upp ett två gånger fem kilometer stort sökområde, men vädret gjorde det svårt att ta sig in där.

Även på marken pågick en stor sökinsats med skotrar, skidor och bandvagnar.

Helikoptrar från Norge, Sverige och Danmark, flera flygplan, räddningstjänst, militärer och fjällräddare deltog i sökandet.

Mikael Nordmark chef för Lapplandsjägargruppen beskrev sökområdet som ett område med mycket klippor och glaciärer, där det dessutom råder stor lavinfara.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons