Annons
Nyheter

Verktyg och metall hett stöldgods

Trots ökad bevakning och larm är stölderna omfattande på svenska byggarbetsplatser.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

Kylskåp, spisar och verktyg är redan beställda för att försvinna till en svart marknad och metaller har blivit tjuvarnas guldgruva.

– De skiter i larm och slår sig in och tar vad de vill ha. Det går så snabbt. Det går i perioder också, de går in 15–20 hus och plockar grejer, sedan ligger de lågt ett halvår, och sedan kommer de igen, säger Michael Malmgren, säljansvarig på Myresjöhus i nordvästra Skåne.

Annons

De senaste veckorna har Myresjöhus drabbats av tre inbrott i nästan färdigbyggda hus. Förutom vitvaror försvann ett parkettgolv och ett värmesystem. Rena beställningsjobb och alldeles för lågprioriterat att utreda hos polisen, menar Malmgren.

– Vi har filmat bilar som kommer körande ute på byggplatser klockan tre på natten och i ett fall hade vi också ett fotspår på ett golv. Men så länge vi inte har någon som tas på bar gärning räknas det inte, säger Michael Malmgren, både arg och besviken.

Med sin totalentreprenad har bolaget ansvar ända fram till inflyttning, bolaget säljer så kallade nyckelfärdiga hus. Stölderna kan resultera i jobbiga försäkringsfall.

– Det är en enorm självrisk och väldigt betungande för oss, säger Michael Malmgren.

För polisen är byggstölder nästan omöjliga att utreda.

– Det är mycket svårt att identifiera gods som ofta saknar märkning, säger Ronny Holmberg, kommissarie vid Skånepolisen.

Stöldgodset är ofta redan beställt. Den organiserade brottsligheten har en het väntande avsättningsmarknad.

– Maskiner och verktyg är hårdvaluta utanför våra gränser, ofta i öst, där det byggs upp just nu och det finns ett sug efter verktyg. Metallstölder, särskilt koppar, har också blivit mycket stort ute på byggarbetsplatser, säger Ronny Holmberg.

En snart färdig utredning om brottslighet som görs i byggbranschens regi bekräftar just omfattningen på metallstölderna.

– Metallpriserna har varit väldigt höga den senaste tiden och koppar finns ju till exempel i elkablar ute på byggen, säger Sune Almqvist, projektledare för utredningen.

Annons

Byggstölderna beräknades 2002 kosta 1,5 miljarder kronor om året och motsvara nästan en procent av värdet av den totala byggnationen. Då var maskinstölderna många och uthyrarna har genom särskilda säkerhetsprogram lyckats minska dessa.

Men tjuvarna växlar lätt spår, påpekar Sune Almqvist. Enligt statistiken har byggstölderna gått ner, men han tror inte på det.

– Man kan anta att det finns ett stort mörkertal. Man har så höga självrisker så det är ofta ingen idé att polisanmäla, säger Sune Almqvist.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons