Nyheter

Vart tredje X2000-tåg försenat

Tågkaoset under vintermånaderna 2010 kostade SJ 362 miljoner kronor, enligt företagets bokslutskommuniké. SJ:s resultat före skatt för helåret 2010 uppgick till 406 miljoner, en minskning med över 200 miljoner.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2011
Foto: 

Resegarantierna sticker i höjden. Men SJ rår bara för en tredjedel av förseningarna, anser vd Jan Forsberg.

SJ:s resultat före skatt för helåret 2010 uppgick till 406 miljoner kronor, en minskning med över 200 miljoner kronor jämfört med 2009.

Nettoomsättningen förra året uppgick till 8,6 miljarder kronor.

– December blev en förlustmånad, säger SJ:s vd Jan Forsberg på en presskonferens.

SJ har betalat ut 54 miljoner kronor i resegarantiersättning under december 2010. För februari förra året, också en besvärlig månad i tågtrafiken, betalade SJ ut 23 miljoner kronor.

85 procent av de som fick ersättning valde ett värdebevis. Den som vill ha ersättning i pengar får bara halva ersättningen jämfört med de som tar ett värdebevis.

Resultatet för sista kvartalet 2010 var 17 miljoner före skatt, att jämföra med kvartal två och tre med 340 respektive 169 miljoner. Första kvartalet 2010 fick SJ ett minusresultat på 120 miljoner.

– I grund och botten är kvartal fyra inte något vi är nöjda med trafikmässigt, både med att ta personer vart de vill komma och hur trafiken har fungerat, säger Forsberg.

Punktligheten har försämrats rejält under 2010. Bara 86 procent av tågen kom i tid och hela 66 procent av alla X2000-tåg. Under sista kvartalet 2010 var punktligheten för X2000 enbart 62 procent.

Med punktlighet menas tåg som var försenade mer än fem minuter.

– Vi har tränat trafikstörningar och utbildat 300 nyckelpersoner, säger Forsberg och redovisar hur mycket som har förbättrats inför årets vinter.

Enligt Forsberg klarade SJ "hyggligt" av att hjälpa människor som drabbats av störningar till rätta.

– Trots ganska besvärligt vinterväglag har vi klarat att ta hand om människor på ett ganska bra sätt, säger han.

SJ rår för cirka en tredjedel av de försenade tågen, enligt Forsberg. Resten är brister i infrastrukturen.

Trots vinterns problem anser SJ att man genom ett omfattande förbättringsprogram har kunnat ta hand om resenärerna på ett bättre sätt jämfört med tidigare.

"Vi är både glada och stolta över att kundbemötandet fick bra betyg i december månads kundundersökning trots förutsättningarna", skriver Forsberg i ett pressmeddelande.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.