Annons
Nyheter

Varning för kassakvitton

Man har tidigare varnat för bisfenol A i bland annat nappflaskor och matlådor.
Nu slår forskare larm om en ny källa till att få i sig den farliga kemikalien: kvitton.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010
Foto: Jonas Nyrén

Nu vill forskare undersöka hur kassapersonal påverkas.

Man har tidigare varnat för bisfenol A i bland annat nappflaskor och matlådor. Nu slår forskare larm om en ny källa till att få i sig den farliga kemikalien: kvitton.

Annons

Enligt en studie från forskare i Boston fanns höga nivåer av bisfenol A i åtta av tio kassakvitton, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio. Ett forskarlag i Schweiz fick samma resultat och kunde även visa att ämnet förs över från kvittot till huden.

– Enligt de här studierna verkar det som att man kan få i sig mer via kvitton, eftersom ett enda kvitto kan innehålla många, många gånger mer än vad man kan få i sig via en till exempel en konservburk, säger Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet, till Vetenskapsradion.

Monica Lind säger att hon hoppas kunna göra en studie för att undersöka hur exempelvis kassapersonal påverkas.

– Det finns kvittopapper som inte innehåller något bisfenol A. Men än så länge är det bäst att inte ta mer än nödvändigt i sina kvitton.

Bisfenol A finns i hårdplast av polyester, polykarbonat och epoxiharts och är en av världens vanligaste plastkemikalier. Ämnet finns i bland annat nappflaskor, konservburkar, plastburkar, plastmuggar, tandproteser, tätningsmedel, returflaskor och rör som används i byggbranschen.

Det hormonstörande ämnet kan läcka ut ur plasten och tas upp av kroppen. Flera studier har antytt att ämnet är skadligt även i låga doser och att det kan störa fortplantningen och öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Nio av tio människor har mycket låga halter bisfenol A i kroppen.

Henrietta Johansson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons