Nyheter

Varning för Facebooktester

Konsumentverket och Konsument Europa varnar för personlighetstester från företaget Pitacassi, som nås via reklamlänkar från bland annat Facebook.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2011
Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Sedan i måndags har det kommit in 75 anmälningar mot företaget, som driver webbplatser med olika typer av internettester.

Personer som varit inne bland annat på sajten Mypersonalitytest.info har fått fakturor på hundratals kronor. Nu varnas konsumenter för att uppge telefonnummer eller personnummer.

– Ofta har personen varit inne på Facebook, och så kommer det upp en länk om att man kan göra ett personlighetstest. Då gör man testet, och senare dimper det ner en faktura, säger Philip Levin, juridisk rådgivare på Konsument Europa.

Många av fakturorna har varit på 399 kronor. Konsumentverket har fått in 75 anmälningar, medan Konsument Europa har fått in 52 ärenden. De drabbade konsumenterna anser inte att de har beställt någon tjänst, utan har oftast trott att det handlade om ett gratis test. Vissa som hört av sig uppger att de inte ens har gjort testet. Fakturorna kommer från företaget Pitacassi i Slovenien.

Tipset från Konsument Europa är att bestrida fakturan skriftligen och uppge att man inte har fått någon information om att det kostade.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.