Annons
Nyheter

Varnar för bisfenol i dricksvattnet

Det farliga ämnet bisfenol förbjöds nyligen i nappflaskor. Nu riskerar det att komma ut i dricksvattnet, enligt Sveriges Byggindustrier som uppmanar till stopp för en ny sorts renoveringar.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2011

Bisfenol A har varit omdiskuterat länge; det har handlat om kassakvitton och nappflaskor. Nu kan ämnet vara på väg ut i vattnet vi dricker, befarar Sveriges Byggindustrier som manar till ett stopp för så kallad relining av dricksvattenledningar med epoxiplast.

Relining är ett alternativ till stambyten. I stället för att byta hela stammen kläs rören med plast som sedan härdas.

Annons

Kan läcka ut i vattnet

Det lanseras som enklare, miljövänligare och billigare än det gamla sättet. Men epoxi innehåller bisfenol A.

– Det är en begynnande marknad med små volymer. Men vi vill varna för det så att det inte ska bli något stort, säger Danielle Freilich, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier.

– När man väl fört in det i fastigheter kan det läcka under väldigt lång tid.

Hon får medhåll av Gullvy Hedenberg, ansvarig för dricksvattenfrågor på Svenskt Vatten.

– Vi avråder från att använda det här. När man har epoxi så blir det alltid lite bisfenol kvar. Det är ett hormonstörande ämne och det kan komma in i dricksvattnet, säger hon.

Bland andra HSB har följt rådet. HSB-föreningar och bostadsrättsföreningar föreslås låta bli att renovera dricksvattenledningar med metoden tills vidare.

På regeringens uppdrag har Kemikalieinspektionen tillsammans med Livsmedelsverket utvärderat behovet av ett nationellt förbud mot bisfenol A i plastprodukter. Deras slutsats är att mer kunskap behövs och att myndigheterna bör kartlägga bland annat om ämnet utsöndras från härdplast vid rörrenoveringar.

"Debatten är inte faktabaserad"

Stefan Håkansson är styrelseledamot i Branschföreningen relining i fastigheter (Brif). Han är också en av grundarna till företaget HWQ Relining Systems som fått Europapatent på en metod för relining med epoxiplast och han hävdar att det inte finns några risker med deras verksamhet.

Annons

– Jag förstår oron, men debatten är inte faktabaserad utan känslobaserad, säger han.

Han beskriver en process där en sorts stor hårtork används när plaströren förts in i systemet och sedan härdas av varmluften.

– Energihärda kallas det och eftersom man gör det så finns det ingen fri bisfenol över huvudtaget, det visar tester vi själva gjort också.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons