Annons
Nyheter

Varm stämning när Estelle döptes

Det blev en varm och stämningsfull ceremoni när prinsessan Estelle döptes i Slottskyrkan. Kungligheter från en rad länder och stora delar av det offentliga Sverige bevittnade dopet, medan den lilla huvudpersonen tog hela tillställningen med ro.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Foto: Janerik Henriksson

Ett par små grymtningar. Det var allt som hördes från prinsessan Estelle när ärkebiskop Anders Wejryd tog henne i sin famn och öste vatten över hennes huvud. Kronprinsessan fnissade till, och tog makens hand. Så var hon döpt, Estelle Silvia Ewa Mary, Sveriges andra i ordningen i tronföljden efter kronprinsessan Victoria.

Dopet, och medlemskapet i Svenska kyrkan, är en förutsättning för att prinsessan Estelle en dag ska kunna bli drottning. Att statschefen ska tillhöra den lutherska kyrkan, alltså Svenska kyrkan, är nämligen bestämt enligt grundlag. Mot den bakgrunden var det givet att en lång rad kända namn i form av politiker och myndighetspersoner fanns på plats i Slottskyrkan, som dagen till ära var smyckad med bland annat äppelblomma och akleja.

Annons

Men där fanns också mindre kända gäster, som den barnmorska och undersköterska som var med och hjälpte Estelle att komma till världen. Totalt 550 gäster hade slutit upp till dopet.

Fem faddrar

Med dopet fick prinsessan också fem faddrar: Norges kronprins Haakon, prins Willem-Alexander av Nederländerna, danska kronprinsessan Mary, prins Carl Philip samt prins Daniels syster Anna Westling Söderström. Kvintetten stod samlad framme vid dopfunten under ceremonin.

Stämningen där, och i hela kyrkorummet, var påtagligt varm. Kronprinsessparet log ofta mot varandra och gästerna och turades om att vagga dottern. När de vandrade längs altargången med den lilla kunde ingen annat än le stort.

Björnskinn

Prinsessan själv var klädd i den dopklänning som en gång burits av hennes mor och morfar. Både kronprinsessan och drottningen bar dräkter i blekt rosa, medan många av de kvinnliga gästerna vinnlagt sig om hattkreationer i betydligt skarpare färger. Varmaste huvudbonaderna i högsommarvärmen – rejäla björnskinnsmössor – hade hedersvakterna på borggården och i valvet.

Utanför Kungliga slottet hade flera hundra personer slutit upp i hopp om att få en glimt av de prominenta gästerna. Och de fick till slut lön för mödan: Kronprinsessparet kom ut och visade upp Estelle som lite yrvaket kisade mot solen. Naturligtvis blev det applåder och hurrarop.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons