Annons
Nyheter

Vargstammen ska stärkas

Den svenska vargstammen måste återställas till en nivå på 450 djur, föreslår regeringens utredare. På tok för många, anser Jägareförbundet som tycker att det räcker med 150 djur. Världsnaturfonden däremot gör tummen upp.
Nyheter • Publicerad 3 april 2012
Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

450 vargar är en gynnsam bevarandestatus, enligt utredaren Lars-Erik Liljelund, som föreslår att Naturvårdsverket ska bestämma hur många vargar och rovdjur Sverige ska ha.

– Jag anser att den politiska nivån ska ange ambitioner och ramar när det gäller politiken för rovdjur, sade Lars-Erik Liljelund på en pressträff.

Annons

Förvaltningsjakt är en möjlighet för att reglera vargbeståndet. Men det viktigaste är att introducera nya gener, anser Liljelund och föreslår att samverkansråden tas bort. Han vill även se en utredning av den aktuella lagstiftningen och ha mer resurser till den regionala förvaltningen och att den ekonomiska ersättningen till renägare vars djur drabbas av varg ska förbättras.

Jägareförbundet är inte tillfreds med utredningen. Förbundet, som deklarerat att den svenska vargstammen inte bör överstiga 150 djur, anser att Liljelund inte tagit hänsyn till lokalbefolkningen i varglänen.

– Liljelund har inte uppfyllt alla delar av sitt uppdrag eftersom han inte fullgjort någon socio-ekonomisk bedömning. Måltalen för våra rovdjursstammar måste ligga på en nivå som är acceptabel för dem som ska leva och bo med stora rovdjur i sin vardag, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i förbundets rovdjursråd.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) stämmer in i kritiken och påpekar att rovdjursutredningen inte tar hänsyn till konsekvenserna för landsbygden. LRF vill att vargstammens tillväxt ska begränsas så fort som möjligt.

Världsnaturfonden (WWF) däremot övervägande positiv till utredningens slutsatser, framför allt tanken att politikerna inte ska detaljstyra rovdjurspolitiken:

– Den är helt klart ett steg i rätt riktning. Det är bättre om Naturvårdsverket fattar beslut om detaljerna, som utredaren föreslår. Förhoppningsvis tänker verket mer på de biologiska faktorerna, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.

Utredningen överlämnas nu till miljöminister Lena Ek (C).

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons