Annons
Nyheter

Vården ska avslutas oavsett patientens önskan

Även om en patient vill donera, kan lagen komma i vägen. Och socialminister Göran Hägglund (KD) vill inte ändra på lagen.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010

– Det är en viktig etisk princip i vården att var och en vårdas för sin egen skull. Jag är inte beredd att ändra på den. Vi ska inte se en döende person som ett presumtivt reservdelslager, sade Göran Hägglund i augusti.

Hans åsikt har fått många att reagera.

Annons

”Det är ett djupt bekymmersamt ställningstagande som, om det ska tolkas konkret och bokstavligt, omöjliggör all organdonation från avlidna i Sverige”, skrev till exempel Förbundsordföranden i Njurförbundet, Håkan Hedman, på Newsmill häromdagen.

– Det är naturligtvis inte korrekt, det har kunnat bedrivas organdonation med den lagstiftning som vi har haft under många år, svarar Göran Hägglund till Sydsvenskan.

Att varje människa ska vårdas bara för sin egen skull kan betyda att även en människa som bestämt sig för att donera organ, förhindras i detta när situationen väl kommer. Om läkarna ser att vården inte längre hjälper så bör de avsluta vården, även om det omöjliggör donation, anser Göran Hägglund.

– Det kan finnas goda skäl att upprätthålla vården ett tag till. Men det viktigaste är att förtroendet för sjukvården inte rubbas på den grundläggande principen, att var och en vårdas för sin egen skull, säger han.

Så det kan betyda att man går emot patientens önskan?

– Det är en sak att säga att man vill donera när man är vid full vigör, och en annan sak när man väl ligger där. Ingen vet ju vad patienten har för önskan just i den här situationen.

Vad föreslår du själv för alternativ för att öka organdonationen?

– Det finns alla skäl att fundera på hur man får fler personer att gå från en positiv inställning till en aktiv handling till donator. Trots alla som är positiva har vi bara 1,5 miljon som anmält sig till donationsregistret. Kampanjer är viktiga och att det finns lättillgängligt material om donation.

– Det visar sig också att de donationsansvariga på sjukhusen lyckas olika väl, och det tycks bero på olika förutsättningar för att utföra sitt arbete. Det bör vara prio från sjukhusledningen att ge tillräckligt med tid till detta.

INTERNAL INTERNAL
Emma Leijnse
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons