Annons
Nyheter

Vår goda smak håller liv i bullen

Vår älskade kanelbulle är kanske inte så svensk som vi tror. – Det finns en viss konkurrens med Norge i den här frågan, säger historikern Dick Harrison.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010
Foto: 

Vi äter kanelbullar året om, men i dag på kanelbullens dag, blir det extra många: förra året såldes tre miljoner kanelbullar. Hur många som dessutom bakas hemma i köken, kan man bara gissa.

Enligt Dick Harrison går trenden mot allt mindre hembakt.

Annons

– Det blir allt ovanligare att man tar sig tid. För tjugo, trettio år sedan gjorde alla det.

När kom kanelbullen till Sverige?

– I mitten av tjugotalet, innan dess härjade första världskriget och då fanns ingen tillgång till kryddor och folk var för fattiga. Men under tjugotalet störtdök priset på socker och vanligt folk fick råd. Vi gick också mot ett industrisamhälle där kvinnan stannade hemma och hade tid att ägna sig åt husliga sysslor.

I takt med att allt fler kvinnor började arbeta kom kanelbullen att ändra form. Tidigare var det vanligare med kanelsnurror och andra varianter men under sextiotalet förenklades processen. Degen kavlades ut, fyllningen breddes på och sedan rullades den ihop för att skäras i bitar.

– Ju närmare modern tid vi kommer desto mer standardisering. Än idag finns det kanelbullar i former av franska liljor men de är inte så vanliga.

Är kanelbullen en svensk uppfinning?

– Det finns en konkurrens med Norge. Särskilt i Bergen har man en stark tradition med kanelbullar, fast de kallar den för skillingsbolle. Den ser dock ut precis som vår kanelbulle. Så, kanelbullen kan i själva verket vara norsk men exakt hur det ligger till med den saken vet vi inte.

Även om det känns självklart kan vi inte räkna med att kanelbullen alltid finns på våra kakfat. Vår svenska bakverkskultur tynar sakta bort, menar Dick Harrison.

De senaste femton, tjugo åren har vi sneglat på internationella trender och ratat flera klassiker. Till exempel har de lite mindre muffinsen utgått till förmån för amerikanska jättevarianter.

– Bakverk är något man köper när man är ute. Det är vår smak som kommer att avgöra vad som finns kvar på marknaden. Så länge man hittar kanelbullen i SJ:s serveringsvagn är den ohotad.

Annons

Det sägs vara vanligare i söder att kalla bullen för kanelsnäcka. Vad säger du om det?

– Nej, det tror jag inte på. Jag kommer från Staffanstorp och jag har alltid sagt kanelbulle.

Apropå konkurrensen med Norge kan Sydsvenskan avslöja: Kanelbullens dag firas även i Norge, fast på en helt annan dag. Den 6 juni.

Det borde väl tala för att bullen trots allt är svensk.

INTERNAL INTERNAL
Sarah Nylund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons