Nyheter

Var femte nätvalp dör

Var femte hundvalp som köps på nätet dör inom ett halvår, enligt den brittiska kennelklubben och försäkringsbolaget If. "Man köper med hjärtat och ögonen", säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.
Nyheter • Publicerad 2 september 2013
Foto: Markus Schreiber

I England köps var tredje valp på nätet och den brittiska kennelklubben varnar främst för att lockas av annonser på Facebook och Twitter.

– Man har dålig koll på uppfödningsförhållanden i till exempel Baltikum. Hundarna kan ha både sjukdomar och parasiter när de kommer hit, säger Daniel Claesson på If, till Metro.

– Ett jättestort problem, säger Ifs Daniel Claesson till Metro och uppmanar även svenska köpare att noggrant kontrollera var valpen kommer ifrån, särskilt vad gäller dyrare raser.

Att tikar och valpar far illa och föds upp under ibland fruktansvärda förhållanden är ett problem även här i Sverige, enligt Agria Djurförsäkring.

Att få träffa tiken som är mamma till valpen, och då på den plats där valpen är uppfödd, är ett av de viktigaste kraven för den som funderar på att köpa valp, enligt försäkringsbolaget.

"Får du göra det kan du lätt bilda dig en uppfattning om hur hunden haft det under sin första livstid samt hur mamman är och mår", säger Cecilia Winter, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Svenska kennelklubben (SKK) har inte nåtts av uppgifterna, men bekräftar att fler köper hund över nätet i dag.

– Man köper hund utan att ta reda på någonting och det är dessvärre väldigt konstigt. Du ska ha din hund i tio–tolv år framåt och då är det viktigt att man gör rätt inköp, säger Hans Rosenberg, presstalesman på SKK.

TT: Varför gör folk ändå "fel" inköp?

– Man köper med hjärtat och ögonen, i stället för att köpa med hjärnan. Man tycker någonting är sött eller man tycker synd om någonting.

Man måste inte helt avstå från nätet, anser Hans Rosenberg, men det är viktigt att vara kritisk. SKK:s råd är att alltid köpa en hund som är registrerad i klubben.

– Då köper du hos en organiserad uppfödare och i det läget gäller automatiskt konsumentköplagen. Ta reda på saker innan – man köper inte en hund för stunden, man köper en hund för livet.

En undersökning bland 2 026 hundägare i Storbritannien visar att var tredje ägare har köpt sin hund på nätet, en betydlig ökning från två år tillbaka.

Av dem som köpt hunden på nätet svarade 17 procent att deras hund hade avlidit inom sex månader. 12 procent uppgav att deras hund hade dålig hälsa.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.