Vapensmugglingen "inte storskalig"
– Ingen har väl det exakta svaret, men det spelar ingen roll. Det allvarliga är att vapen används och att de används oftare i dag.
Vapeninflödet till Sverige är inte storskaligt. Det handlar om "små slattar av vapen", enligt Therese Mattsson, generaldirektör på Tullverket.
– Det finns inga indikationer på att det förekommer organiserad eller storskalig smuggling av vapen till Sverige. De verkar komma i samband med att man smugglar andra saker, till exempel narkotika, sade hon på en pressträff.
Den illegala införseln av vapen har främst sitt ursprung på västra Balkan. Rikskriminalpolisen bedömer att kriminella grupper i högre grad beväpnar sig.
Under året, till och med sista augusti, har Tullverket beslagtagit fem gevär, tolv revolvrar och 16 pistoler. Under 2010 beslagtog polisen strax under 700 vapen, majoriteten var pistoler. Det finns en tydlig nedåtgående trend 2007–2010.
Polisen bedömer samtidigt att efterfrågan på handeldvapen som pistoler har ökat.
– Tröskeln för att använda vapen har sänkts hos de kriminella. Det kan vara att man vill hävda kriminella marknadsandelar eller sin roll i organisationen, men också personliga oförrätter, säger Klas Friberg, Rikskriminalchef, till TT.
För 7–8 år sedan beslagtog polisen fler automatvapen, i dag är det mer pistoler.
Enligt Friberg finns det inte fler illegala vapen i Sverige i dag än för några år sedan.
– Vi ser ingen stor tillströmning, men det finns alldeles för många illegala vapen. Vapen används av flera individer som lånar sinsemellan, säger han.
TT: Användningen ökar samtidigt som era beslag minskar. Hur går det ihop?
– Vi försöker ta vapen från dem som är beredda att använda dem. Det är lite svårare, de är högre upp i hierarkin och är bättre på att dölja dem. Då kan det bli så att vi tar färre vapen, men vi träffar mer rätt, säger Friberg.
Tullens nya vapensökhundar har ännu inte hittat ett enda vapen. I våras började tullen träna några av sina narkotikahundar att också kunna söka efter vapen. Hundarna reagerar på förbränd krutgas i vapen och på oavskjuten ammunition.
Sedan mitten av maj har tullen i Skåne haft tre vapensökhundar i tjänst vid Öresundsbron och i hamnarna. Trots att hundarna ännu inte hittat några vapen vill tullen satsa på fler, rapporterar Sveriges Radio P 4 Malmöhus.
Att hundarna inte hittat vapen beror inte på att de är dåliga. De hittar vapen under träningen. I stället beror det på att hundarna bara hinner medverka vid en bråkdel av de kontroller som görs.