Annons
Nyheter

Vapen och peruk i förhör med Mangs

Han gillar vapen och utsätter omgivningen för experiment där han klär ut sig i peruk och lösmustasch. Åhörarna på rättegången i Malmö fick höra den misstänkte serieskytten Peter Mangs ge en bild av sig själv.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2012
Från rättegången.
Från rättegången.Foto: 

Mangs var från början tystlåten och svarade mest "inga kommentarer" när han skulle förhöras på tisdagen. Men när förhöret gled in på hans intresse för skjutvapen pratade han mer engagerat. Han berättade om sina "stresstester", där han ger sig ut beväpnad på stan för att lära sig kontrollera adrenalinpåslaget. Eller när han tilltalar någon när han är maskerad.

– Jag har gått förbi en busshållplats med lösmustasch och en kvinna frågade vad klockan är. Då svarar jag och ser hur hon reagerar.

Annons

Nekar till skotten

Den andra rättegångsdagen gällde främst mordet och mordförsöket på Västra Skrävlinge kyrkoväg i oktober 2009. Den 20-åriga Trez West Persson sköts ihjäl och den då 22-årige mannen bredvid henne i en bil fick livshotande skador.

– Var det du som sköt?

Kammaråklagare Håkan Larsson ställde den raka frågan till Peter Mangs, som nekade.

– Hur förklarar du då att kulorna kommer från ditt vapen?

Mangs svarade, med mörk och lite släpig röst, att hans vapen och vapendelar flyttats omkring och kan ha använts av andra.

– Jag hade ingen speciell kontroll över var de fanns den kvällen, sade han, men nämnde inget om vem som kan ha använt pistolen.

Chefsåklagare Solveig Wollstad berättade om dramat natten till den 10 oktober 2009. Den då 22-årige mannen hade hämtat upp sin vän Trez West Persson och tillsammans åkte de till Västra Skrävlinge kyrkoväg.

– De sitter och småpratar i bilen. Plötsligt ser han att det kommer en man. Han ser sedan ett starkt ljus, berättade Wollstad.

"Extrem jargong"

Annons

Därefter började skottlossningen. Mannen försökte starta bilen och köra därifrån, men misslyckades. Han och kvinnan träffades av tre skott var. Hon avled, medan han överlevde med bestående men.

Tomhylsor som binder skottdådet till Mangs vapen och till andra skottlossningar är ett av åklagarnas tyngsta bevis. Men just det här dådet ska Mangs även ha "erkänt" för en vän.

– Jag har inte erkänt det. Vi har en extrem jargong bara, förklarade Mangs i rätten.

Han ska också gjort liknande erkännanden av skottdåd inför en psykolog och en vakt i häktet. Men det var bara för att se hur de skulle reagera, hävdar Mangs. Om psykologen säger han:

– Jag trodde att hon hade tystnadsplikt.

Rättegången fortsätter i nästa vecka.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons