Nyheter

Vanligast gå i pension vid 65

Föreställningen om att man går i pension vid 65 sitter i och är avgörande för när folk slutar arbeta.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2012

Fler skulle jobba vidare om arbetsförhållanden och arbetsvillkor förbättras. Det visar en enkätundersökning som Pensionsmyndigheten redovisar i rapporten Skäl till att gå i pension eller inte.

I enkäten frågade TNS-Sifo 2 000 personer mellan 61 och 70 år om pensionen. Bara 45 procent av dem visste att vi i Sverige har en flexibel pensionsålder. Normen att man slutar vid 65 dominerar.

– Tendensen går mot att man arbetar litet längre men ökningstakten är svagare än väntat med de starka ekonomiska incitament som finns, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling vid myndigheten och nämner att det till exempel är väldigt låg skatt, bara två procent, på arbetsinkomster upp till 100 000 kronor för den som har gått i pension. Det gäller från det år man fyller 66 eller mer.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.