Nyheter

Utdragen sladd bästa skyddet

Över niotusen blixtar registrerades i södra Sverige och Danmark under söndagsdygnet. Flera bränder uppstod av blixtnedslag i Skåne. Hem- och villaförsäkring täcker åskskador. Men det är bra att skydda sig ändå.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2010

– Man ska dra ur kontakterna till elektrisk utrustning, inte minst om man reser bort. Det kan spara många kronor, säger Mats Larsson, besiktningsman på försäkringsbolaget If.

Försäkringsbolagen har inga särskilda restriktioner för skador som orsakats av åska.

Varken åskledare eller överspänningsskydd krävs trots att antalet åskskador på elektrisk utrustning ökar i takt med att folk har allt fler apparater.

– Men det är naturligtvis klokt med skydd om man har dyrbara apparater eller värdefullt material i datorn. Det blir ju både åldersavdrag och självrisk på ersättningen, säger Mats Larsson.

Det skyddspaket som If brukar rekommendera går på mellan tretusen och sextusen kronor beroende på omfattning.

– Men skador kan uppstå ändå, både av blixtnedslag i själva huset eller någonstans längs elledningen så att spänningsförändringen fortplantar sig i elätet.

Den vanligaste skada åska orsakar är att isoleringen på kablar deformeras, vilket kan leda till kortslutningar och bränder.

Ibland händer det också att skador på elutrustning inte uppstår förrän långt efter ett blixtnedslag för att skadan gjort att livslängden på till exempel datorn förkortats av spänningsförändringar.

Det enklaste rådet är alltså att dra ur kontakten vid åskväder eller när man åker bort. Mats Larsson rekommenderar också att ha någon som tittar till hemmet när man är bortrest.

– Kyl och frys kan förstås också drabbas av följder av åska. Och de står ju på. Då kan det bli fuktskador också.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Törnberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.