Nyheter

Unga som mår dåligt presterar sämre

Samtidigt kan tuffa krav i skolan bidra till psykisk ohälsa.
Flickor reagerar med ängslan och oro, pojkar blir stökiga och hamnar i konflikter.
Nyheter • Publicerad 3 november 2010

Det är slutsatserna i två nya forskningsrapporter från Delegationen för jämställdhet i skolan (Deja).

– Dåliga skolresultat leder sannolikt till dålig självkänsla, samtidigt som psykisk problematik gör det svårt att prestera i skolan, säger Jennie C. Ahrén, en av rapportförfattarna.

– Det som är viktigt är att plocka upp barnen och ungdomarna i tid, och inte vänta tills de blir dåliga nog.

Varningstecknen är flera.

– Det handlar om drastiskt förändrade levnadsvanor som att barnet drar sig undan, presterar sämre, går ner mycket i vikt eller plötsligt börjar agera våldsamt.

Skolmiljön har också stor del i hur barn och unga uppfattar sig själva. Från tidiga tonåren blir vänner och andra i skolan förebilder i mycket högre utsträckning än tidigare.

– Det är viktigt att skolmiljön är tillåtande och att det finns utrymme att vara den man är, säger Jennie C. Ahrén.

Pojkar råkar som grupp ut för mer problem i skolan, de har sämre kompetens vid skolstart och får lägre betyg. Samtidigt är det flickor som känner mest stress och oro över skolarbetet, med början i de tidiga tonåren.

– Flickor är mer sårbara då. I det spelar skolan en roll, det handlar om vilka krav omgivningen ställer på dem, säger rapportförfattaren Mara Westling Allodi.

Trots att de presterar bättre lyckas flickorna inte behålla en god självbild.

– Pojkar tenderar att överskatta sin kompetens när de möter svårigheter. Flickor är mer känsliga för negativ feedback.

Forskningen visar också att bra relationer med lärare som uppmuntrar, motiverar och har positiva förväntningar på eleverna kan ge skydd mot psykisk ohälsa.

– Det gör det ännu viktigare att man arbetar med pedagogiska metoder som gör att man ställer höga – men kärleksfulla – förväntningar på barn, säger Dejas ordförande Anna Ekström.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.