Annons
Nyheter

Unga byggjobbare i riskzonen

Varje månad omkommer i snitt en byggnadsarbetare i en olycka på sin arbetsplats. Många av dem som dör eller skadas är unga. Felaktiga attityder och dålig utbildning gör byggsektorn till en av landets farligaste.
Nyheter • Publicerad 26 april 2012
Foto: Gerry Broome

– Det är skrämmande att så många unga drabbas, säger Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

Under 2008–2011 omkom sammanlagt 50 personer i olyckor på byggarbetsplatser.

Annons

Varje månad skadas också i genomsnitt 15 unga arbetare så allvarligt att de tvingas till mer än två veckors sjukfrånvaro. Av de närmare 6 000 byggnadsarbetare som drabbades av en sådan allvarlig olycka under perioden var tolv procent i åldern upp till 24 år, en klart större andel än gruppen motsvarar inom byggbranschen.

– Vi ser att man vill visa att man klarar av att göra vissa moment som kanske är riskfyllda. Man tar chanser i allt för stor omfattning mot vad man kanske gör i andra branscher, säger Olsson.

Arbetsmiljöverket håller på med en nationell tillsyn där 4 700 inspektioner hittills har genomförts.

Ett högt uppdrivet tempo med korta byggtider bidrar till att man i många situationer tar större risker än vad man skulle behöva göra på byggarbetsplatserna. Pressen gör att man ibland struntar i att sätta upp ett skydd eller vidta andra åtgärder som kan förebygga ett olycksfall.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier är medveten om problemen och ska just starta ett säkerhetsarbete kallat Säker arbetsplats.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons