Annons
Nyheter

Typiskt midsommarväder i dag

Den som ska fira midsommar under bar himmel i dag kan inte räkna med att få se solen. På många håll i landet är det molnigt och risk för regn.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2011
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

– Man kan kalla det för typiskt midsommarväder, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Bäst chans till sol är det i Götaland, där vädret ändå blir mest molnigt. Det kan komma någon lokal skur, men blir i övrigt mest uppehåll. Temperaturen ligger mellan 14 och 18 grader.

Annons

Lite sol

Även den som firar midsommar i Svealand får räkna med molnigt väder. Störst chans till uppehåll är det i de östra delarna, där det också är bäst förutsättningar för lite sol mellan molnen. Midsommarfirare i Värmland och Dalarna riskerar däremot att råka ut för en del skurar under dagen. Temperaturen ligger mellan 15 och 19 grader, men Dalafjällen får nöja sig med 10-15 grader.

Midsommaraftonens blötaste väder finns i norra Sverige. Det är risk för regn eller skurar i stora delar av Norrland, och ett regnområde berör Jämtland, Västernorrland och mellersta Norrland. Lokalt kan det också bli åska. Bäst möjlighet att få se solen är det i norra Lappland. Temperaturen varierar mycket, men ligger ungefär mellan 13 och 18 grader.

Bättre i fjol

Årets midsommarväder skiljer sig inte så mycket från tidigare år, men i fjol var det lite finare väder än det ser ut att bli i år.

– Blickar man bakåt i tiden har vi haft ett par ostadiga midsommaraftnar, men förra året var det soligare och varmare i Götaland och Svealand, säger meteorolog Alexandra Ohlsson.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons