Nyheter

Tveksamt om ny röntgen är bättre

Det är tveksamt om användningen av avancerade tredimensionella röntgenbilder inom tandvården ger ett bättre resultat, visar preliminära resultat från en internationell studie som Malmö högskola deltar i.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2010

I början av 2000-talet introducerades tredimensionella röntgenbilder av patienternas tand- och käkområde och metoden har spridit sig snabbt.

Sedan några år pågår en studie som ska utvärdera metoden med forskare från bland annat Sverige, England, Rumänien och Belgien. Rapporten ska vara klar nästa sommar, men redan nu finns resultat som tyder på att de tredimensionella bilderna inte i alla lägen förändrar behandlingen.

Christina Lindh, professor i odontologisk röntgendiagnostik vid Malmö högskola, varnar också för att antalet röntgenundersökningar kan bli fler, med ökad strålningsrisk som följd.

– För vissa patienter och vid vissa tillstånd kan den nya metoden vara bra, men då ska den helst ersätta röntgenundersökningar som använts tidigare, säger hon i ett pressmeddelande.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.