Annons
Nyheter

Tvättbjörnen på väg mot Sverige

Ett nytt, ovälkommet djur kan vara på väg att ta plats i den svenska naturen. Den nordamerikanska tvättbjörnen har setts på flera håll i Danmark.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2011
Foto: 

Observationerna har gjorts i jakten på en annan utböling i den skandinaviska faunan, mårdhunden. Danmark har cirka 150 nyuppsatta kameror ute i naturen, som ska registrera passager av mårdhundar. Men den första tiden har kamerorna i stället främst registrerat tvättbjörnar.

– Det var oväntat, säger Nils Carlsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Skåne.

Annons

I Skåne finns ännu inga observationer av vare sig mårdhund eller tvättbjörn. Men båda arterna är goda simmare, så Öresund är knappast något stort hinder för deras utbredning. Länsstyrelsen vill inte ha hit djuren, som kan sprida dödliga smittor som rabies och dvärgbandmask. Dessutom ställer de till oreda i naturen genom att slå ut andra arter.

– Det är inget fel på vare sig tvättbjörnar eller mårdhundar. Men de ska vara på rätt plats, säger Nils Carlsson.

Det är människan som driver spridningen av arter till nya områden. Tvättbjörnar lär till exempel ha varit maskotar för amerikanska soldater i Tyskland och nu finns kanske en miljon tvättbjörnar där. Vid enstaka fynd av tvättbjörn i Sverige har djuren oftast färdats som fripassagerare med långväga transporter.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons