Annons
Nyheter

Två barn och fyra vuxna omkom i brand

Sex personer omkom när ett danskägt fritidshus brann ner till grunden utanför Tidaholm i Västergötland. Två av dem var barn.
Nyheter • Publicerad 9 april 2012

Branden upptäcktes av grannar på söndagsförmiddagen. Först på kvällen påträffades de döda kropparna. Huset ligger avskilt i närheten av Härja, någon mil söder om Tidaholm.

Två av Danmarks tolv polisdistrikt bekräftar för Ritzau att de fått anmodan om att hjälpa den svenska polisen att underrätta möjliga anhöriga.

Annons

– Vår uppgift går bara ut på att få kontakt med de här människorna och sätta dem i förbindelse med den svenska polisen och utrikesdepartementets medborgarservice, säger vakthavande befäl Boye Rasmussen från polisen i Mitt- och Västjylland till nyhetsbyrån Ritzau.

Även polisen i Nordsjälland har fått samma förfrågan.

– Vi har ombetts att underrätta några berörda, säger vakthavande befäl Sören Björnestad vid Nordsjällandpolisen.

Branden har av allt att döma startat långt innan den upptäcktes av grannar på söndagsförmiddagen. När räddningstjänsten kom dit var murstocken det enda som återstod av byggnaden, uppger P 4 Skaraborg.

Polisens tekniska undersökning av brandplatsen tog lång tid, eftersom resterna av huset fortfarande var mycket varma på söndagen.

Polisen i Västra Götaland bekräftar för TT att sex personer omkom i Tidaholmsbranden. Samtliga var danska medborgare och två av dem var barn.

De omkomna är identifierade och anhöriga har underrättats, uppger polisen som ännu inte vill gå ut med ålder och kön på offren.

Personerna ska ha varit skrivna i Ängelholm och i Danmark.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, vilket är rutin när brandorsaken är okänd.

Det är oklart hur branden uppstod. Enligt P 4 Skaraborg fanns ingen elström i huset, men däremot vedkamin och en öppen spis. Polisen har som rutinåtgärd inlett en undersökning om mordbrand, men har ingen konkret misstanke som pekar i den riktningen.

Annons

Området runt det helt nedbrunna fritidshuset är avspärrat och familjernas bilar står kvar på tomten, rapporterar Scanpix fotograf Mikael Fritzon som kom till platsen på måndagsmorgonen.

– Det är bara två murstockar som återstår. En vakt kontrollerar avspärrningen och danska medier har tagit sig hit, säger han.

Tomten är belägen på en höjd mitt ute i skogen och närmaste fastighet ligger cirka 500 meter bort.

Klockan tio ska polisens tekniker inleda en undersökning.

Gården har ägts av tre danska familjer som använt den som sommarstuga sedan 1960-talet.

Clifford Johansen
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons