Annons
Nyheter

Två 18-åringar greps vid Midhem

Polisen har fått fast sina första misstänkta efter den senaste tidens bussattacker. Vid 20.30 på måndagen greps två 18-åriga män vid Midhem, där en buss beskjutits tidigare under kvällen.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010
Två kolsyrepistoler hittades av polisen när de grep de två misstänkta.
Två kolsyrepistoler hittades av polisen när de grep de två misstänkta.Foto: 
Polisen letade i buskarna efter vapnen.
Polisen letade i buskarna efter vapnen.Foto: 
Redan på måndagskvällen kunde polisen konstatera att det var skott som krossat rutor på minst några av de attackerade bussarna.
Redan på måndagskvällen kunde polisen konstatera att det var skott som krossat rutor på minst några av de attackerade bussarna.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Kolsyrepistolerna togs om hand av polisen.
Kolsyrepistolerna togs om hand av polisen.Foto: 
Båda de misstänkta skyttarna som greps på måndagskvällen var 18 år gamla.
Båda de misstänkta skyttarna som greps på måndagskvällen var 18 år gamla.Foto: 
Polis inspekterade flera av de beskjutna bussarna när de körts till sina depåer.
Polis inspekterade flera av de beskjutna bussarna när de körts till sina depåer.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Männen gömde sig vid ett buskage med en kolsyrepistol. Med hjälp av en hundpatrull kunde polisen hitta ytterligare en pistol i närheten. Enligt Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, misstänks männen för grov skadegörelse alternativt framkallande av fara för annan. Under natten förhördes de unga männen och åklagare beslöt att de båda skulle anhållas.

Mats Attin tror att det kan bli svårt att binda de misstänkta till tidigare bussattacker bara genom teknisk bevisning från stålkulorna som avfyrats, eftersom de lämnar så få spår.

Annons

– Däremot hoppas vi kunna göra det på andra sätt. Till exempel genom att kolla deras mobiltelefoner och spåra var de befunnit sig och se om de har tagit några bilder. Vi ska ta reda på om de har klottrat om vad de gjort, och kartlägga vilka sidor de har läst på nätet, säger han.

Totalt undermåndagskvällen angreps sju bussar med antingen skott eller stenar.

Det första larmet kom in klockan 18.23 från järnvägsöverfarten på Södra Bulltoftavägen. Chaufförerna på två bussar som tillhör Nobina rapporterade att de blivit beskjutna. På den ena bussen krossades tre rutor. Bägge ska ha varit utan passagerare.

Klockan 18.43 kom nästa larm, den här gången från Hornsgatan vid köpcentret Entré en dryg kilometer därifrån. Också här ska två bussar ha blivit attackerade, båda från Arriva. Den ena chauffören trodde att det rörde sig om skottlossning, den andra att det var stenkastning. Det är oklart vilka skador som bussarna fick och hur många passagerare som befann sig ombord.

Klockan 20.00 larmades om att en buss beskjutits nära McDonald's intill E 22 vid Midhem. Uppringaren ska ha sett två ungdomar i närheten av bussen.

Strax därefter, klockan 20.07, kom ett larm om att två bussar blivit angripna av stenkastare vid Södervärn. En av bussarna stannade kvar på platsen, den andra kördes till bussdepån.

Gustav Svensson
Kalle Elmqvist, Maria Gunnarsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons