Annons
Nyheter

Tusentals nya insektsarter i Sverige

Det finns sannolikt över 30 000 insektsarter i Sverige, omkring 5 000 fler än vad som tidigare varit känt. Många av dem är helt nya för vetenskapen, visar ett projekt vid Station Linné i Mörbylånga på Öland.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2012

Under 2003–2006 samlade forskare in ungefär 40 miljoner insekter på ett 50-tal platser i landet. Nu har hälften av materialet undersökts. Bland de nya arterna finns bälgnackstekel, en av världens allra minsta insektsarter, och dvärgstekeln Mymaromella chaoi som tidigare bara beskrivits i Kina.

– Det här är en otroligt viktig milstolpe för oss. Vi har nu skickat ut en halv miljon individer av insekter till forskare världen runt för artbestämning och vidare forskning, säger projektledaren Kajsa Glemhorn.

Annons

– I den bästa av världar kan vi komma upp i kanske 5 000 nya arter, säger hon.

Glemhorn har själv fått ge namn åt en helt ny för vetenskapen tidigare okänd art, en liten svart glansstekel som döpts till Platygaster glemhornae. En liknande stekel har fått namnet Platygaster karlssoni, efter kollegan Dave Karlsson.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons