Annons
Nyheter

Tre dagars stjärnfall

Tänk ut en bra önskning och plocka fram ylletröjan – i kväll inleds ett tre dagar långt stjärnfall som kan beskådas i hela landet.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010
Blinka lilla stjärna där.
Blinka lilla stjärna där.Foto: 

– Man ser det bäst med blotta ögat, då kan man ta in helheten, säger Niklas Henricson, chef på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie utanför Malmö.

Det som i dagligt tal kallas stjärnfall är i själva verket meteorskurar, band av grus som jorden "kör över". När gruset hettas upp och förångas syns ett ljusspår på himlen under någon sekund.

Annons

– Som mest kan man se 50–60 stjärnfall i timmen, säger Niklas Henricson.

Hans observatorium håller kvällsöppet onsdag till fredag och särskilda handledare kommer att finnas på plats för att peka ut intressanta objekt på natthimlen. Men det går utmärkt att beskåda himlaspelet med blotta ögat. Förutsättningarna är bra för fina observationer just nu eftersom månen inte är uppe, vilket gör himlen mörkare. Under onsdagen var det dock molnigt i södra Sverige, vilket kan vara bekymmersamt.

– Vi får hoppas att det klarnar upp. Men även med ett tunt molntäcke ska man kunna se vad som händer, säger Niklas Henricson.

Får man önska sig något när man ser stjärnfall?

– Absolut! Personligen tror jag inte på sånt, men det är klart att man får göra det!

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons