Annons
Nyheter

Transportstrejken avblåst

Stora delar av Sverige skulle lamslås av transportstrejken som utlöstes klockan tolv. En timme senare var strejken avblåst, uppger facket.
Nyheter • Publicerad 24 april 2013

– Det är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar. Vi är väldigt nöjda med avtalet, nu får vi äntligen det verktyg vi behöver för att städa upp i branschen, säger Lars Lindgren, Transports förbundsordförande.

Facket hade ställt krav på en annan ordning för anlitande av bemanningsföretag.

Annons

– Många av våra medlemmar har tyvärr blivit uppsagda på grund av arbetsbrist och sedan plockar man in bemanningsföretag för att göra exakt samma arbete, sade Lars Lindgren i förmiddags.

Transport- och logistikföretaget Schenker har 28 terminaler i Sverige. Nio av dem hade tagits ut i strejk.

– Men det är våra nio största terminaler och det gör att vi inte kommer att kunna bedriva någon verksamhet från de andra terminalerna heller, sade Pierre Olsson, presschef hos Schenker.

Branschorganisationen Företagarna spådde att strejken kommer att slå hårt mot de 75 000 småföretag som organisationen representerar.

– Effekterna utav en sådan här konflikt kommer väldigt fort, sade vd Elisabeth Thand Ringqvist.

Teknikföretagen är i stort behov av att transporterna rullar.

– Företagen har inte mycket på hyllorna i dag, utan producerar mycket på beställning, sade Jonas Cohen, informationschef på Teknikföretagen.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons